לָכֵן, אַחַי, שִׁקְדוּ בְּיֶתֶר שְׂאֵת לְחַזֵּק אֶת הַקְּרִיאָה וְהַבְּחִירָה שֶׁהֵן מְנַת חֶלְקְכֶם; שֶׁהֲרֵי אִם כָּךְ תַּעֲשׂוּ לֹא תִּכָּשְׁלוּ אַף פַּעַם (השנייה לפטרוס א 10).
בהתבסס על ההקשר (פס' 5-7), יש הטוענים שאם אנו עושים מעשים טובים, אנו מחזקים או מוכיחים שאנו נושעים (או לפי טענתם, שנבחרנו מקדם להיוושע).
בחינת הטענה לאור ההקשר המיידי
הפרשנות הזו איננה סבירה מכמה סיבות:
ראשית, החולשה של הפרשנות היא שהיא מתעלמת מהעובדה שההקשר המיידי מגדיר את המילה "לחזק" במובן של חומה המגנה מפני נפילה, ולא במובן של ביטחון אישי וסובייקטיבי לגבי הישועה של המאמין. פטרוס אומר ש"אם כך תעשו" אנו נחזק את הקריאה והבחירה. זה ברור שהוא מתייחס לפסוקים 3-7, שם הוא מפציר במאמינים להוסיף מעלות ותכונות לחיים המשיחיים. השליח לא מודאג מהביטחון האישי שלהם לגבי ישועתם, אלא לגבי ההתמדה והפוריות שלהם. הוא אומר:
מִשּׁוּם כָּךְ שִׁקְדוּ בְּכָל מְאֹדְכֶם לְהוֹסִיף עַל אֱמוּנַתְכֶם אֶת הַמַּעֲלָה הַמּוּסָרִית, וְעַל הַמַּעֲלָה הַמּוּסָרִית אֶת הַדַּעַת, וְעַל הַדַּעַת אֶת כִּבּוּשׁ הַיֵּצֶר, וְעַל כִּבּוּשׁ הַיֵצֶר אֶת הַסַּבְלָנוּת, וְעַל הַסַּבְלָנוּת אֶת הַחֲסִידוּת, וְעַל הַחֲסִידוּת אֶת הָאַחֲוָה, וְעַל הָאַחֲוָה אֶת הָאַהֲבָה (השנייה לפטרוס א 5-7).
הוא רוצה שהקוראים שלו יסיימו טוב, כפי שהם התחילו. הוא מסביר למה:
שֶׁהֲרֵי אִם אֵלֶּה יִהְיוּ בָּכֶם וְיִרְבּוּ, לֹא יַנִּיחוּ לָכֶם לִהְיוֹת בְּטֵלִים וּבִלְתִּי פּוֹרִיִּים בְּמַה שֶּׁנּוֹגֵעַ לִידִיעַת אֲדוֹנֵנוּ יֵשׁוּעַ הַמָּשִׁיחַ.
להיות יעיל ופורה בידיעת אדוננו ישוע המשיח יביא לכך שנחזק את הקריאה והבחירה, כלומר שנהיה יציבים ולא ניכשל. במקום לאתגר את הביטחון האישי שלהם לגבי ישועתם, כפי שרבים טוענים, פטרוס עושה את ההפך. הוא מאשר את העובדה שהם נושעים.
מִי שֶׁאֵין לוֹ הַדְּבָרִים הַלָּלוּ, עִוֵּר הוּא, קְצַר רְאוּת; הוּא שָׁכַח כִּי טֹהַר מֵחֲטָאָיו הָרִאשׁוֹנִים. (השנייה לפטרוס א 9).
שימו לב, המחסור במעלות הללו לא מוכיח שהמאמין לא באמת נושע. אלא הוא מצביע על כך שהמאמין שכח שהוא טוהר מחטאיו. במקום אחר פטרוס ביטא רעיון זהה:
עִמְדוּ נֶגְדּוֹ יַצִּיבִים בָּאֱמוּנָה, בִּידִיעָה שֶׁאוֹתָן הַצָּרוֹת עוֹבְרוֹת עַל אֲחֵיכֶם אֲשֶׁר בָּעוֹלָם. וֵאלֹהֵי כָּל חֶסֶד אֲשֶׁר קָרָא אֶתְכֶם אֶל כְּבוֹדוֹ לְעוֹלָמִים בַּמָּשִׁיחַ יֵשׁוּעַ, אַחֲרֵי סִבְלְכֶם הַמְּעַט הוּא יַשְׁלִים אֶתְכֶם וְגַם יְיַצֵּב וִיחַזֵּק וִיכוֹנֵן אֶתְכֶם. (הראשונה לפטרוס ה 9-10).
יהודה אומר שהמטרה היא שנשמור את עצמנו באהבת אלוהים (באהבה כלפי אלוהים, יהודה 20-24) בכך שנבנה את עצמנו ונתפלל ברוח (יהודה 20). אם נעשה כך, אלוהים ישמור אותנו מכישלון ומחוסר התמדה (יהודה 24).
התוצאה היא חוסר כישלון והתמדה. זה מצביע על כך שהמילה "לחזק" מדברת על יציבות המונעת נפילה ולא על חיזוק לגבי ביטחון הישועה. ההפצרה של פטרוס מזכירה תבנית שקיימת בתנ"ך.
שָׁלוֹם רָב לְאֹהֲבֵי תוֹרָתֶךָ וְאֵין-לָמוֹ מִכְשׁוֹל (תהלים קיט 165). אהבת תורת אלוהים מקבילה להפצרה של פטרוס להוסיף מעלות רוחניות. והתוצאה היא זהה; חוסר כישלון.
הנושא הכללי של האיגרת
בנוסף לכך, הנושא הכללי של האיגרת, כפי שהוא מסוכם בשנייה לפטרוס ג 17, הוא התמדה, ולא הביטחון האישי לגבי הישועה. המילה היוונית של המילה "לחזק" היא bebaios, והיא לא מופיעה בשום מקום אחר במובן סובייקטיבי (כמו לדוגמה ביטחון אישי לגבי הישועה כפי שמפרשים את המילה בפסוק הזה). כמה פסוקים מאוחר יותר (השנייה לפטרוס א 19), פטרוס כותב שדבר הנבואה נִתְאַשֵּׁר לָנוּ בְּיֶתֶר תֹּקֶף (bebaios). ובהקשר הוא מדבר על כך שדבר הנבואה הוא אמין יותר מהחוויה הסובייקטיבית שלו עם ההשתנות של ישוע בהר ההשתנות.
לחזק כדי שלא ניכשל
פטרוס לא מאתגר את הקוראים להוכיח את ישועתם דרך מעשיהם. שהרי פסוק 9 אומר שאם לא תהיינה להם את המעלות והתכונות שאותן הוא מפציר בהם להוסיף, אז זה יוכיח שהם שכחו שהם טוהרו מחטאיהם. מאמין ששוכח שחטאיו נסלחו הוא בכל זאת מאמין שחטאיו נסלחו!
במילים אחרות, לחזק את הקריאה והבחירה זה אומר להתמיד עד הסוף. המשמעות הפשוטה יותר היא לעמוד איתן או להיות יציבים. זו המשמעות של צורת הפועל של המילה בקולוסים ב 7 שם שאול מפציר בקוראים להיות מושרשים וחזקים באמונה: כְּשֶׁאַתֶּם מֻשְׁרָשִׁים וְנִבְנִים בּוֹ, מְבֻסָּסִים (bebaioō) בָּאֱמוּנָה לְפִי מַה שֶּׁלֻּמַּדְתֶּם, וְשׁוֹפְעִים בְּהוֹדָיָה.
מחבר האיגרת אל העברים אומר אַל-תִּנּוֹעוּ בְּתוֹרוֹת שֹׁנוֹת וְזָרוֹת כִּי טוֹב לְכוֹנֵן (bebaioō) לִבֵּנוּ בַּחֶסֶד וְלֹא בִּדְבָרִים שֶׁל-מַאֲכָל אֲשֶׁר לֹא הוֹעִילוּ לַנֹּהֲגִים בָּהֶם1 (אל העברים יג 9).
חשוב לשים לב שבשני קטעים פטרוס עצמו מסביר למה הוא מתכוון בביטוי "לחזק". עלינו לחזק את הקריאה והבחירה כמגן שימנע מאיתנו להיכשל בחיים המשיחיים (א 10). המילה "תִּכָּשְׁלוּ" (ptaiō) לעולם לא משומשת במובן של הרשעה נצחית; אלא היא מתייחסת לכישלון אישי בחיים המשיחיים. כפי שיעקב כתב, וַהֲלֹא כֻּלָּנוּ מַרְבִּים לְהִכָּשֵׁל (יעקב ג 2).
ישוע אמר את אותו הדבר כשאמר שמאמין הַמִּתְהַלֵּךְ בַּיּוֹם אֵינֶנּוּ נִכְשָׁל (proskoptō). נושא הכישלון הוא נושא מרכזי באיגרת של פטרוס והוא מופיע שוב בסוף האיגרת: וְאַתֶּם, אֲהוּבַי, כֵּיוָן שֶׁאַתֶּם יוֹדְעִים זֹאת מֵרֹאשׁ, הִשָּׁמְרוּ פֶּן תִּמָּשְׁכוּ בְּתָעוּתָם שֶׁל אַנְשֵׁי בְּלִיַּעַל וְתִפְּלוּ מִיַּצִּיבוּתְכֶם. (השנייה לפטרוס ג 17). הביטוי הִשָּׁמְרוּ מקביל לביטוי לְחַזֵּק אֶת הַקְּרִיאָה וְהַבְּחִירָה. הביטוי תִפְּלוּ מִיַּצִּיבוּתְכֶם מקביל לביטוי תִכָּשֵׁלוּ בפרק א 10.
מהי הקריאה והבחירה?
לחזק את הקריאה והבחירה משמעו להבטיח (דרך הוספת המעלות המוזכרות בשנייה לפטרוס א 5-7) שהקריאה והבחירה שלנו תשגנה את מטרתן. מהי המטרה?
כִּי אִם-הֱיוּ קְדֹשִׁים בְּכָל-דַּרְכֵיכֶם כַּאֲשֶׁר הַקֹּרֵא אֶתְכֶם קָדוֹשׁ הוּא (הראשונה לפטרוס א 15).
כִּי אִם-תֶּחֶטְאוּ וּסְבַלְתֶּם מַכּוֹת אֶגְרוֹף מַה-תִּתְהַלָּלוּ אֲבָל אִם-תְּעֻנּוּ וּסְבַלְתֶּם בַּעֲשׂוֹתְכֶם הַטּוֹב חֶסֶד הוּא מִלִּפְנֵי אֱלֹהִים׃ כִּי לָזֹאת נִקְרֵאתֶם כִּי גַם-הַמָּשִׁיחַ עֻנָּה בַעַדְכֶם וְהִשְׁאִיר לָכֶם מוֹפֵת לָלֶכֶת בְּעִקְּבוֹתָיו (הראשונה לפטרוס ב 20-21).
אַל-תְּשַׁלְּמוּ רָעָה תַּחַת רָעָה וְלֹא חֶרְפָּה תַּחַת חֶרְפָּה כִּי אִם-תְּבָרֵכוּ מִפְּנֵי שֶׁיֹּדְעִים אַתֶּם שֶׁלָּזֹאת נִקְרֵאתֶם שֶׁתִּירְשׁוּ אֶת-הַבְּרָכָה (הראשונה לפטרוס ג 9).
נקראנו להיות קדושים, צייתנים (הראשונה לפטרוס א 1-2), ולהכריז את שמו (הראשונה לפטרוס ב 9). מאחר והתסלוניקים כבר ידעו שהם נבחרו על ידי אלוהים לתפקיד הזה, הם חיו בהתאם לבחירה הזו והפכו לדוגמא ומופת לשאר המאמינים במקדוניא ובאכיא (הראשונה לתסלוניקים א 4-7).
מטרות הקריאה והבחירה הן חיי קדושה, התמדה בסבל, וירושת הברכה בחיים הבאים.
מה שפטרוס מנסה להגיד הוא שעלינו לחזק את החיים המשיחיים שלנו כך שלא נהיה חשופים לפגיעה ולנפילה לחטא. איך עושים את זה? מוסיפים מעלות ותכונות משיחיות שמחזקות את השורש שלנו. עלינו לחזק את יסוד חיינו! זה יעזור לנו להתמיד באמונה ובסבלנות בזמני קושי. המטרה של הקריאה והבחירה היא: חיי קדושה, התמדה בסבל, וירושת הברכה.
סיכום
אם כך, פטרוס לא אומר שעלינו להוסיף תכונות ומעלות לחיים המשיחיים כדי להוכיח שאנו משיחיים (או להוכיח שנבחרנו מראש לישועה). אלא, הוא אומר משהו שונה. חיזוק הקריאה והבחירה משמע הוספת מעלות לאמונה שלנו כדי ש 1. נבנה בסיס יציב, שישמור אותנו מנפילה בחטא. 2. כדי שיִפָּתַח לִפְנֵיכֶם לָרְוָחָה מְבוֹא מַלְכוּת עוֹלָם אֲשֶׁר לַאֲדֹנֵינוּ וּמוֹשִׁיעֵנוּ יֵשׁוּעַ הַמָּשִׁיחַ (השנייה לפטרוס א 11).
המאמר תורגם מתוך פרק 30 בספרו של ג'ודי דילו (Final Destiny).
הערות:
1. תרגום דעליטש