לפעמים, זה נראה כאילו יש אלו שמאמינים שאלוהים מעוניין להשליך כמה שיותר בני אדם לאגם האש (כאילו יש לו מכסה להשלים), אבל פה ושם מוכן להוציא מהכלל ולהושיע את מי שיחזיק מעמד ויתנהג ממש יפה – בהתאם לאיזה סטנדרט דמיוני שהם בעצמם יוצרים (ככה מתחילות כתות ודתות…).
הם מכניסים את עצמם, מבלי בהכרח לשים לב, לתוך נעליו של אלוהים, בעודם מנסים להחליט בעבור אלוהים – את מי עליו להושיע ואת מי לא – בהתאם לאותו סטנדרט שיצרו.
יכול להיות שמדובר בגאווה, ואולי בעיורון לעובדה שגם הם בני אדם חוטאים, על כן, הם מוסיפים לבשורה צורך חדש מעבר לאמונה – מעשים.
ע"פ תוספת זאת, בנוסף לאמונה – אך ורק אלו שכן יקיימו מעשים מסויימים ויצליחו להימנע מאחרים – יזכו להיוושע.
בתקופת הברית החדשה היו אלו בקרב הגלטים (גלטים ג) שהפיצו תיאולוגיה זו. בתקופה המודרנית, זה מגיע מהכנסייה הקתולית:
" המועצה מאשרת כי הישועה הינה בחסד באמונה וגם על ידי המעשים (ולא רק באמונה, כפי שהפרוטסטנטים מתעקשים) "
~ ועידת טרנטו הקתולית (1545) ~
זאת, היא ההצהרה הרשמית של ועידת טרנטו (המועצה הקתולית הרשמית, שנת 1545) שהתכנסה כנגד הרפורמציה הפרוטסטנטית.
ההיסטוריון, פרופ' א. גרפטון (אונ' פרינסטון) הסביר:
"הכנסייה קבעה בוועידה כי המאמין יזכה בגאולה באמצעות השילוב בין האמונה ובין המעשים. זאת בניגוד לפרוטסטנטים, שגרסו כי אמונה בלבד היא זו שמובילה לגאולה." (גרפטון, אנתוני ורייס, "אירופה בראשית העת החדשה: 1460-1559." עמ' 149)
אבל הבנתנו מהכתובים היא שאלוהים חפץ להושיע כמה שיותר בני אדם (טימ"א ב 3-4). ולכן, הוא לא עשה את הדרך לישועה מסובכת, מבלבלת ומורכבת, אלא קלה ופשוטה על מנת שכמה שיותר יוושעו; באמונה בלבד!
למען הסר ספק – אנחנו כן מאמינים שהמעשים שלנו משפיעים עלינו – גם בעולם הזה (דין וחשבון ע"י הרשויות), וגם על שכרנו ומעמדנו בעולם הבא.
אך מעשינו לא משפיעים על ישועתנו.
במאמר הנוכחי נרחיב בדיוק על הנושאים הללו:
- בטחון המאמין בישועתו.
- ישועה באמונה בלבד.
- השפעת מעשינו עלינו בעולם הבא.
לחצו לקפיצה לביאור פסוקים קשים בנושא הישועה בברית החדשה
מבוא
אולי אחת השאלות החשובות ביותר בכל התיאולוגיה המשיחית היא השאלה האם אדם נושע באמצעות אמונה בלבד, או שמא הדרך לישועה היא באמצעות אמונה ומעשים גם יחד או שהאמונה בהכרח צריכה להתבטא במעשים אחרת היא לא אמתית ולכן אמונה שלא הושיעה מאגם האש?
שאלה זו היא המפתח להבדלים בין אמונה משיחית שמבוססת על כתבי הקודש לבין כתות משיחיות. האם הישועה מושגת באמצעות אמונה בלבד, או שמא הדרך להשגתה היא דרך שילוב של אמונה ומעשים? האם אדם נושע רק מעצם אמונתו בישוע כמשיח או שמא עליו להאמין בישוע ובנוסף לכך גם לעשות מעשים מסוימים כדי להביא לישועתו\להוכיח את ישועתו?
בחלקו הראשון של המאמר נציע מצד אחד טיעונים לכך שהמאמין המשיחי יכול לסמוך ולהיות בטוח בישועתו, בהתבסס על אמותנו במשיח – בלבד. מהצד השני, נפריך טיעונים אשר מציעים כי המאמין המשיחי כן עלול לאבד את ישועתו בגלל התנהגותו. נעמוד על ההבדלים שבין שלושת ההיבטים של הישועה: הישועה הראשונית מאגם האש (חיי נצח) שניתנת בחינם; ע"י אמונה בלבד. הישועה מהכוח לחטא (תהליך ההתקדשות); ע"י אמונה+מעשים. הישועה מפספוס הגשמת היעד הסופי של האדם (שמירת הירושה המובטחת כתוצאה מתהליך ההתקדשות ע"י מעשים הנעשים מתוך אמונה).
בעוד את חיי הנצח אי אפשר להרוויח או לאבד (ניתנת לנו בחינם כתוצאה מאמונה), את השכר והגמול העתידי שלנו בעבור תהליך ההתקדשות – כן ניתן להרוויח ולאבד. ראו טבלה:
ניתן להמשיל את ההבדלים שבין ישועה להתקדשות בעזרת שתי האנלוגיות הבאות:
1. כשאדם גוסס מקבל בהשתלה לב חדש, הוא קיבל חיים חדשים. זה לא בהכרח אומר שיבחר לשמור עליו (יפסיק לעשן/תזונה/כושר וכו') ויזכה לחיים ארוכים ובריאים. זה כבר בחירה שלו.
2. ישוע, הוא כמו מנהיג צבאי דגול שברגע המכריע, הקריב את חייו כדי להציל אותנו. עכשיו, מי שבוחר לראות בו בתור מנהיג, ישוע מכניס אותו למלכות שלו. הוא אח"כ מצפה שנתחיל להתאמן, נתחזק, נלבש שריון, נישא חרב ושאם צריך ניתן את חיינו עבורו בעודנו יוצאים איתו למלחמות. עכשיו, מה אם אחד הלוחמים מעדיף להישאר מאחור וכל היום לשבת במסבאה לשתות בירה ולחזר אחרי בחורות. האם ישוע יוציא אותו להורג בגלל זה? חלילה!! אבל אחרי שיחזרו כולם מהקרבות ויקבלו את הצלשים והפרסים ("שכר"), אותו אחד לא יקבל כלום, שהרי לא תרם כלום. הוא עדיין חלק מאותה מלכות. פשוט ויתר/הפסיד את השכר שלו ויהיה טוראי עני לעד.
מצד אחד, הכתובים חוזרים ומדגישים כי הישועה היא אך ורק באמונה: "אֲזַי לֹא בִּגְלַל מַעֲשֵׂי צְדָקָה שֶׁעָשִׂינוּ הוּא הוֹשִׁיעַ אוֹתָנוּ, כִּי אִם בְּרַחֲמָיו" (טיטוס ג 5), "בַּחֶסֶד נוֹשַׁעְתֶּם עַל-יְדֵי הָאֱמוּנָה; וְזֹאת לֹא מִיֶּדְכֶם, כִּי אִם מַתְּנַת אֱלֹהִים הִיא. אֵין זֶה נוֹבֵעַ מִמַּעֲשִׂים, כְּדֵי שֶׁלֹּא יִתְגָּאֶה אִישׁ" (אפסים ב 8-9), "אֲבָל זֶה שֶׁאֵינוֹ עוֹבֵד, אֶלָּא מַאֲמִין בַּמַּצְדִּיק אֶת הַחוֹטֵא, אֱמוּנָתוֹ נֶחְשֶׁבֶת לוֹ לִצְדָקָה" (רומים ד 5), "כִּי הַכֹּל חָטְאוּ וּמְחֻסְּרֵי כְּבוֹד אֱלֹהִים הֵמָּה. אַךְ הֵם מֻצְדָּקִים בְּחַסְדּוֹ, בְּחִנָּם, הוֹדוֹת לַפְּדוּת שֶׁבַּמָּשִׁיחַ יֵשׁוּעַ." (רומים ג 23-24), "מְקֻדָּשִׁים אֲנַחְנוּ עַל-יְדֵי הַקְרָבַת גּוּפוֹ שֶׁל יֵשׁוּעַ הַמָּשִׁיחַ פַּעַם אַחַת וּלְתָמִיד." (עברים י 10).
יחד עם זאת, מהצד השני, נראה כי ישנם לכאורה פסוקים שמלמדים את ההיפך.
לכן, בחלק השני של המאמר נעבור על עשרות פסוקים אשר לעיתים קרובות מוצאים מהקשר בכדי להציע כי אמונה איננה מספיקה לישועה (שיש לשמרה במעשים ושניתן לאבדה בעקבות התנהגות מסויימת), ונבאר אותם בהקשרם.
טיעונים לטובת ביטחון הישועה
בטרם נבין מדוע לא ניתן לאבד את הישועה, חשוב להבהיר מספר נקודות:
- הטענה שמאמין לא יכול לאבד את ישועתו לא אומרת שכל מי שנושא תפילה, או מכריז על עצמו כמאמין אז הוא בהכרח יגיע למלכות השמים. קבלה שכלית של המשיח ללא הכרה בחטא אישי לפני אלוהים היא לא אמונה שמושיעה.
- הטענה שמאמין לא יכול לאבד את ישועתו לא מקדמת או תומכת בחיים בלתי רוחניים-חיי חטא. להפך, בהשקפה שלא ניתן לאבד את הישועה קיימים מניעים אמיתיים לחיי חסידות, העובדה שאלוהים מקבל אותנו באופן בלתי מותנה, מניעה אותנו לשרת אותו באהבה, וגם הרצון לשמוע אותו אומר לנו "עבד טוב ונאמן"! עצם העובדה שיש כאלה שמנצלים את חסד האלוהים כדי לחיות בחטא לא מבטלת את האמת אודות החסד. מאמינים שחיים חיי חטא יחונכו על ידי אלוהים ויאבדו את שכרם (אל העברים ג 1-12; ד 1, 11; י 35). מדובר במניעים חזקים לחיי קדושה.
- בהשקפה הזו, אלו שאלוהים הולידם מחדש דרך רוח הקודש והצדיקם, לא יאבדו את ישועתם לעולם. אלא, שהם ישומרו על ידי אלוהים אלי חיי עולם, בין אם הם יתמידו באמונה או שלא (ההתמדה באמונה מצוות על המאמינים אך לא מובטחת-רומים ח 12).
ההשקפה על פיה כן ניתן לאבד את הישועה מובילה באופן הכרחי למחשבות אודות החטאים שיכולים לגרום לאובדן הישועה. אם אנו מקבלים את האפשרות הקלושה שיש משהו שאנו יכולים לעשות שיכול לבטל את הערך של דמו המכפר של ישוע, אנו נתמקד בהכרח בציות שלנו, ולא על קורבנו המושלם והמכפר של המשיח ועל ההבטחות הנפלאות של הבשורה.כך עובד הטבע האנושי. דבר זה מסביר את רמת הלגליזם שקיימת במעגלים הארמיניאניסטים (אלו שטוענים שניתן לאבד את הישועה). גם אם תשעים ותשעה אחוזים של מאמינים לא יכולים לאבד את ישועתם, אך אחוז אחד כן, לא נהיה בטוחים לעולם. תמיד נהיה מודאגים אם אולי אנחנו חלק מהאחוז הבודד. אנו נצטרך לדעת איזה סוג של חטא או חוסר ציות מסכן את האחוז הזה. לא משנה על איזה חטא מדובר, אנו נחיה בדאגה נצחית, שאולי יום אחד, נחטא באופן כזה שיגרום לנו לאובדן ישועה.
מבראשית עד התגלות, הישועה מתוארת כפועל אלוהים. האב מתכנן, קורא, מצדיק ומפאר את המאמינים במשיח. הבן התאנש וגאל אותנו דרך מותו המכפר על הצלב. הוא קם מן המתים, וכיום הוא מפגיע בעדנו. רוח הקודש מבצעת את תוכניתו של אלוהים ומטבילה אותנו אל תוך גופו של המשיח. לכן, כל שלוש האישיויות של האלוהות שותפים בהוצאה לפועל של תוכניתו של אלוהים. הישועה שלנו והביטחון שלנו תלויים באב, בבן וברוח הקודש. מאחר והיא תלויה באלוהים ולא בנו, לא ניתן לאבדה.
ביטחון הישועה תלוי באלוהים האב
הכתובים מלמדים שלפני היווסד תבל, אלוהים בחר במאמינים להידמות לצלם בנו, כלומר, הוא בחר באלו שיאמינו להתפאר. לכן זה ברור שהביטחון הנצחי שלנו תלוי, קודם כל על:
התכנית הריבונית שלו:
אלוהים יעד אותנו לתפארת. התוכנית הריבונית של אלוהים לא יכולה להיכשל, והבאת המאמינים לתפארת וכבוד היא היבט עיקרי בתוכנית של אלוהים. התוכנית הנצחית הזו מוכרזת באל האפסים א 11-12:
וּבוֹ נוֹעֲדָה לָנוּ נַחֲלָה, כִּי נִבְחַרְנוּ מֵרֹאשׁ לְפִי תָּכְנִיתוֹ שֶׁל הַפּוֹעֵל בַּכֹּל בְּהֶתְאֵם לְמַחֲשֶׁבֶת רְצוֹנוֹ.
המשפט "ובו נועדה לנו נחלה" אמור להיות מתורגם כך: "ובו אנו נועדנו להיות נחלתו האישית של אלוהים". אם אלו שמאמינים נועדו להיות נחלתו של אלוהים, זה ברור שבסופו של דבר, הם אכן יהיו נחלתו.
אפסים א 4-6 מוסיף:
כְּשֵׁם שֶׁבָּחַר אוֹתָנוּ בּוֹ בְּטֶרֶם הִוָּסֵד תֵּבֵל, לִהְיוֹת קְדוֹשִׁים וּבְלִי דֹּפִי לְפָנָיו בְּאַהֲבָה. הוּא יָעַד אוֹתָנוּ לִהְיוֹת לוֹ לְבָנִים עַל-יְדֵי יֵשׁוּעַ הַמָּשִׁיחַ, כְּחֵפֶץ רְצוֹנוֹ, לִתְהִלַּת כָּבוֹד עַל חַסְדּוֹ אֲשֶׁר הֶעֱנִיק לָנוּ בַּאֲהוּבוֹ.
הבחירה שלו בנו היא לא שניוושע, אלא לִהְיוֹת קְדוֹשִׁים וּבְלִי דֹּפִי לְפָנָיו, כלומר אלוהים בחר באלו שמאמינים לתפקיד, שייצגו אותו בעולם החוטא הזה. לעומת זאת, ללא תלות ברמת הקדושה של המאמינים, המשפט הבא מוכיח שהישועה לא ניתנת לביטול. אם אלו שמאמינים מיועדים לאימוץ כבנים, בנוסף לעובדה שהם מיועדים להיות נחלתו, זה בלתי אפשרי שלא נהיה מאומצים כבנים. שימו לב, הייעוד לא מתייחס לייעוד לישועה, אלא לייעד שלנו כמאמינים. אלוהים לא מאבד את אלה שהוא ירש ואימץ דרך מותו של בנו. האימוץ מתייחס לשלב האחרון של הישועה (רומים ח 23) כאשר המאמינים יתפארו בגוף חדש ויכנסו למלכות. אלו שמאומצים בהתחלה כאשר הם מגיעים לאמונה, הם מובטחים שאלוהים יביא את האימוץ שלהם לידי השלמה וסיום בתקומה מן המתים. אחרת, הייעוד של אלוהים ייכשל. הביטחון שלנו תלוי בכוחו של אלוהים להשלים את תוכניותיו.
שרשרת בלתי שבירה
התאולוג תאודור בזה (theodore beza), טען באופן משכנע שרומים ח 29-30 מתאר שרשרת בלתי שבירה המורכבת מחמישה קשרים:
שֶׁכֵּן אֶת אֵלֶּה שֶׁהִכִּיר מִקֶּדֶם, אוֹתָם גַּם יָעַד לְהִדָּמּוֹת לְצֶלֶם בְּנוֹ, כְּדֵי שֶׁיִּהְיֶה הַבְּכוֹר בֵּין אַחִים רַבִּים. וְאֶת אֵלֶּה שֶׁיָּעַד, לָהֶם גַּם קָרָא; וְאֶת הַקְּרוּאִים גַּם הִצְדִּיק; וְאֶת הַמֻּצְדָּקִים אַף פֵּאֵר בִּכְבוֹדוֹ.
שימו לב לביטויים, "את אלה" ו-"אותם גם". הביטויים הללו, מקשרים, כמו בשרשרת, את ההיסטוריה של אותה קבוצת אנשים. אותה הקבוצה אותה אלוהים הכיר בסופו של דבר גם תתפאר.
- הכרה
- ייעוד
- קריאה
- הצדקה
- פיאור
הפיאור מתייחס לגאולה הסופית שבה נקבל גוף חדש (רומים ח 23). מה שאומר שאותה קבוצה שהוצדקה היא אותה הקבוצה שתקבל גוף חדש אלי הגאולה הסופית. אם היה ניתן לאבד ישועה, אז מספר המוצדקים לא היה שווה למספר של אלו שיקבלו גוף חדש. אך נאמר בפירוש שאלו שמוצדקים הם כבר מפוארים- כלומר הם בהכרח גם אותם אלו שיקבלו את הגאולה הסופית-גוף חדש. לכן, המסקנה היא ברורה, אלוהים תכנן לפאר את המאמינים אותם הוא קרא והצדיק (רומים ח 30). ההבטחה הזו מאבדת את ערכה אם איבוד הישועה הוא בכלל אפשרי. אם דבר זה היה אפשרי, אז המספר של אלה שהוא הצדיק לא היה זהה למספר של אלו שהוא פיאר בכבודו.
על אהבתו הרבה יותר
ביטחון הישועה של המאמינים נובע מאהבתו הבלתי משתנית של האב. זו הייתה אהבתו של אלוהים, לא הזכות של המאמין, שהביאה לישועתו מלכתחילה. הכתובים ברורים לגבי העובדה שאלוהים לא הושיע אף אחד בגלל שהוא ראה בו משהו טוב, מושך, או ראוי. אלא, שהוא הושיע אותנו דרך האמונה.
מאחר וסיבת הישועה שלנו לא קשורה לטוב שבנו, גם שימור הישועה שלנו לא קשור לטוב שבנו. מאחר ואלוהים לא הושיענו על בסיס מעשים, מחסור המעשים בחיי המאמין לא יגרום לו לבטל את ישועתו. אלוהים ידע כשהוא הושיע אותנו שהיינו חוטאים, ולכן כל התבטאות של חטא בחיינו לאחר שנושענו לא יכולה לבטל את חסדו של אלוהים או לגרום לו לשנות את דעתו לגבינו.
הוּא אֲשֶׁר לֹא חָשַׂךְ אֶת בְּנוֹ שֶׁלּוֹ, אֶלָּא מָסַר אוֹתוֹ בְּעַד כֻּלָּנוּ, הַאִם לֹא יַעֲנִיק לָנוּ אִתּוֹ אֶת הַכֹּל? (רומים ח 32).
וַאֲנִי בָּטוּחַ כִּי לֹא הַמָּוֶת וְלֹא הַחַיִּים, לֹא מַלְאָכִים וְלֹא שַׁלִּיטִים, לֹא דְּבָרִים שֶׁבַּהֹוֶה וְלֹא דְּבָרִים שֶׁעֲתִידִים לָבוֹא, לֹא כֹּחוֹת, לֹא גְּבָהִים וְלֹא מַעֲמַקִּים וְלֹא שׁוּם יְצוּר אַחֵר לֹא יוּכְלוּ לְהַפְרִידֵנוּ מֵאַהֲבַת אֱלֹהִים שֶׁבַּמָּשִׁיחַ יֵשׁוּעַ אֲדוֹנֵנוּ. (רומים ח 38-39).
העובדה שאלוהים יפאר את המאמינים מושתתת על אהבתו האינסופית עבורם. וזה ברור מרומים ה 6-10:
הִנֵּה בְּעוֹד שֶׁהָיִינוּ חַסְרֵי אוֹנִים, בְּהַגִּיעַ הַשָּׁעָה מֵת הַמָּשִׁיחַ בְּעַד הָרְשָׁעִים.וַהֲרֵי לֹא בִּמְהֵרָה יָמוּת מִישֶׁהוּ בְּעַד אָדָם צַדִּיק, אִם כִּי בְּעַד הָאִישׁ הַטּוֹב אוּלַי יָעֵז מִישֶׁהוּ לָמוּת.אוּלָם אֱלֹהִים מְגַלֶּה אֶת אַהֲבָתוֹ אֵלֵינוּ בְּכָךְ שֶׁהַמָּשִׁיחַ מֵת בַּעֲדֵנוּ כַּאֲשֶׁר עוֹד הָיִינוּ אֲנָשִׁים חוֹטְאִים.וְכָעֵת, לְאַחַר שֶׁכְּבָר הֻצְדַּקְנוּ בְּדָמוֹ, בְּוַדַּאי וּבְוַדַּאי שֶׁנִּוָּשַׁע עַל-יָדוֹ מִן הַזַּעַם;שֶׁכֵּן אִם בִּזְמַן שֶׁהָיִינוּ אוֹיְבִים נִרְצֵינוּ לֵאלֹהִים בְּמוֹת בְּנוֹ, עַל אַחַת כַּמָּה וְכַמָּה נִוָּשַׁע בְּחַיֵּי בְּנוֹ לְאַחַר שֶׁכְּבָר נִרְצֵינוּ.
אם אלוהים עשה הכל עבורינו כשהיינו אויבים, זה ברור שהוא יעשה יותר מזה כשאנו כבר בניו. אם הוא שלח את בנו, ישוע המשיח, למות עבורינו כשהיינו אויבים, זה ברור שהוא לא יעשה פחות מזה כשאנו כבר בניו. אהבתו הסירה כל מחסום לביטחון הישועה שנבנה עקב החטא. אהבתו הרבה יותר תשמר אותנו בישועה.
בסופו של דבר, ביטחון הישועה מבוסס על נאמנותו של אלוהים; הוא לא מבוסס עלינו. אלא על…
הבטחתו לשמור עלינו
הוא הבטיח לשמור אותנו בישועה. ישוע הכריז ללא שום צל של ספק:
וְזֶה רְצוֹן שׁוֹלְחִי: שֶׁלֹּא יֹאבַד לִי אִישׁ מִכָּל אֲשֶׁר נָתַן לִי, אֶלָּא שֶׁאָקִים אוֹתוֹ בַּיּוֹם הָאַחֲרוֹן (יוחנן ו 39).
זהו אינו רצונו של אלוהים שהמשיח יאבד את אלה שהאב נתן לו (יהודה איש קריות היה "בן האבדון" הוא לא "ניתן" לישוע מאת האב, הוא לא היה נושע מלכתחילה).
ביוחנן י 27-29 נאמר:
צֹאנִי שׁוֹמְעוֹת אֶת קוֹלִי וַאֲנִי מַכִּיר אוֹתָן; הֵן הוֹלְכוֹת אַחֲרַי וַאֲנִי נוֹתֵן לָהֶן חַיֵּי עוֹלָם; וְלֹא תֹּאבַדְנָה לְעוֹלָם, אַף לֹא יַחֲטֹף אוֹתָן אִישׁ מִיָּדִי. אָבִי שֶׁנָּתַן אוֹתָן לִי גָּדוֹל מִכֹּל וְאֵין אִישׁ יָכוֹל לַחֲטֹף אוֹתָן מִיָּד הָאָב.
ארמיניאניסטים (אלו שטוענים שניתן לאבד את הישועה) רבים מסבירים את כל הפסוקים האלה על ידי הכנסת תנאים להבטחות הבשורה. לכן, הם מבינים שההבטחות הללו מתגשמות רק בקרב מאמינים שמתמידים עד הסוף. לעומת זאת, מדובר בהנחה שלא מבוססת על הטקסט. כל אחד יכול להכניס תנאים שונים לתוך הבטחות הבשורה. אך ההבטחות עצמן, הן אינן מותנות, וכל הכנסה של תנאי כזה או אחר שקולה להוספת מילים לדבר אלוהים.
רבים למשל טוענים שהביטוי הֵן הוֹלְכוֹת אַחֲרַי (פס' 27) חייב להיות כלול בהבטחה. הם אומרים שרק אלו ששומעים והולכים אחרי ישוע יקבלו חיי עולם. הם טוענים שהמילה "הולכות" מתייחסת לתנאי שני בנוסף לאמונה שהכרחית לחיי עולם, כלומר חיי ציות (או שחיי ציות הם תיאור הכרחי של הנושעים כפי שטוענים הקלוויניסטים). הצאן, לפי ישוע, הולכות אחריו. לעומת זאת, עלינו לשאול, "מהי המשמעות של המילה "הולכות" בבשורת יוחנן? בפסוק הקודם ישוע אומר,
אַךְ אַתֶּם אֵינְכֶם מַאֲמִינִים מִשּׁוּם שֶׁאֵינְכֶם מִצֹּאנִי (יוחנן י 26).
הצאן של המשיח, לעומת זאת, שומעות ומאמינות. ראוי לציין שהמילה "שומעות" מייצגת אמונה בפסוק 3, 8 ו-16 באותו הפרק ומשומשת בפרקים אחרים בתור התייחסות לאמונה (ה 24-25; ח 43, 47).
דבר זה עשוי להצביע על כך שהמילה "הולכות" מתייחסת ל"אמונה". הצאן מאמינות (פס' 26), שומעות והולכות (פס' 27), לכן, "שומעות" ו"הולכות" שקולות ל"מאמינים". ולכן, "ללכת" לא מתייחס לציות. מאחר וחיי עולם הם התוצאה של ה"הליכה", לא הגיוני לדבר על כך שההליכה מתייחסת לחיי ציות, משום שבמקומות אחרים בבשורת יוחנן, חיי עולם הם תוצאה של אמונה במשיח. השימוש ב"שמיעה" ו"אמונה" ביוחנן ה 24 עשוי לתמוך בפרשנות שלנו:
אָמֵן אָמֵן אֲנִי אוֹמֵר לָכֶם, הַשּׁוֹמֵע אֶת דְּבָרִי וּמַאֲמִין לְשׁוֹלְחִי יֵשׁ לוֹ חַיֵּי עוֹלָם וְאֵינוֹ בָּא בְּמִשְׁפָּט כִּי אִם עָבַר מִמָּוֶת לְחַיִּים.
"שמיעה" ו"אמונה" על פי יוחנן ה 24 מובילות לחיי עולם. "שמיעה והליכה" ביוחנן י 27 מובילות לחיי עולם. לכן, "שמיעה ואמונה" שקולות ל"שמיעה והליכה". מה שאומר שהביטוי "הולכות" הוא עוד שימוש מתוך השימושים השונים בבשורת יוחנן לאמונה. הוא גם השתמש בביטויים אחרים כמו "להביט" (יוחנן ג 14-15), "לאכול" (יוחנן ו 58), "לשתות" (יוחנן ד 10, 14), "להיכנס" (יוחנן י 9) ו"לקבל" (יוחנן א 12). כל אלו הן מטאפורות, אנו לא באמת צריכים לאכול, לשתות ולהביט כדי לקבל חיי עולם. ולכן, ללכת אחרי הרועה, זה לבטוח בו, כלומר, להאמין בו.
איך עוד מפרשים ארמיניאניסטים את יוחנן י 27? הם אומרים שכשישוע אומר, וְלֹא תֹּאבַדְנָה לְעוֹלָם, הכוונה לכך שמצדו של אלוהים, הוא לעולם לא ישליך מאמין שהולך אחריו וממשיך להאמין בו, אך זה לא אומר מבחינתם שהמאמין עצמו לא יחליט לנתק את עצמו מאלוהים וכך לבטל את ישועתו. הם טוענים שאף אחד לא יכול לחטוף אותנו מידי האב, חוץ מהמאמין עצמו שיכול לחטוף את עצמו מידו של אלוהים דרך חוסר אמונה או חטא מתמשך. אך האם זו המשמעות של הטקסט? אם כן, אז להבטחה של ישוע אין כל משמעות. עבור כל קורא הכנה עם עצמו, זה ברור שהתנאי הזה מבטל את ההבטחות שבמילותיו של ישוע. איזו מן הבטחה זו אם היא לא מבטיחה ביטחון והגנה נגד החולשות האישיות שלנו?
אם ביטחון הישועה שלנו תלוי בהתמדה שלנו, זה אומר שאיבוד ההצדקה שלנו הוא לא רק אפשרי, אלא גם ממשי וסביר. האם באמת כל מה שישוע אומר כאן הוא שאף אחד לא יכול לחטוף אותנו מידי האב אלא אם כן אנו בוחרים לחטוף את עצמנו? האם עלינו להניח שישוע לא ידע את האמת הברורה של כתבי הקודש שהדרך היחידה שבה סכנה רוחנית כלשהי עלולה לתקוף את המאמין היא דרך נפילתו האישית של המאמין? שאלא אם כן השטן מצליח להשיג את הסכמתו של המאמין, הוא לא יכול לפגוע בו? האם יש דרך אחרת בה מאמין יכול להיחטף מידי האב אלא אם כן זה בהסכמתו של המאמין? אם לזה ישוע התכוון, אז בעצם מה שהוא אומר הוא כזה:
"אתם לא יכולים להיחטף מידי האב חוץ מהדרך היחידה שבה אתם יכולים להיחטף מידי האב".
או:
"אתם לעולם לא יכולים ליפול מהישועה, אלא אם כן, אתם נופלים מהישועה".
או:
"אתם לעולם לא תיפלו כל עוד אתם עומדים".
מדובר בהבטחה חסרת כל משמעות, בהבטחה בנאלית ולא מעודדת כלל. שהרי מי מאיתנו יודע שהוא בחיים לא יפול?
לא ולא! התוכנית של אלוהים להושיע אותנו מבוססת על כוחו ונאמנותו, לא על כוחנו או נאמנותנו. ובנוסף לכך היא גם מבוססת על:
היענותו לתפילתו של הבן:
בבשורת יוחנן פרק יז ישוע מתפלל שאלה שהאב נתן לו (המאמינים) יהיו בשמים אתו (פס' 24), ושיחזו את כבודו (פס' 24), ואלוהים תמיד עונה לתפילותיו של ישוע (יוחנן יא 42), האם הוא לא יענה על התפילה הזו? ודאי שכן. כלומר, גם אם האב לא היה רוצה לשמר את המאמינים בישועה (מה שלא נכון כלל כפי שראינו לעיל), הוא היה חייב לעשות כך משום שהוא חייב להיענות לתפילתו של בנו ישוע. הטענה שישוע דיבר על תלמידיו בלבד בקטע הזה מופרכת על ידי פסוק 20, שם ישוע דיבר גם על כל המאמינים העתידיים: לֹא רַק בַּעֲדָם אֲנִי מְבַקֵּשׁ, אֶלָּא גַּם בְּעַד הַמַּאֲמִינִים בִּי עַל-יְסוֹד דְּבָרָם.
ביטחון הישועה תלוי באלוהים הבן
שאול השליח מעלה באופן מכוון את השאלה לגבי ביטחון הישועה במסקנה הנהדרת שלו ברומים ח:
אִם כֵּן מַה נֹּאמַר עַל הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה? (רומים ח 31)
שאול בדיוק סיים להציג את השרשרת הבלתי שבירה של רומים ח 29-30 עליה דיברנו קודם. מדובר בחמישה קשרים המבטיחים את ייעדו הסופי של המאמין. מה אנו יכולים להגיד בתגובה לשרשרת הזו, הוא כעת שואל?
אִם כֵּן מַה נֹּאמַר עַל הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה? אִם אֱלֹהִים אִתָּנוּ, מִי יַעֲמֹד נֶגְדֵּנוּ? הוּא אֲשֶׁר לֹא חָשַׂךְ אֶת בְּנוֹ שֶׁלּוֹ, אֶלָּא מָסַר אוֹתוֹ בְּעַד כֻּלָּנוּ, הַאִם לֹא יַעֲנִיק לָנוּ אִתּוֹ אֶת הַכֹּל? מִי יִטְעַן נֶגֶד בְּחִירֵי אֱלֹהִים? הֲרֵי אֱלֹהִים הוּא הַמַּצְדִּיק! (רומים ח 31-33).
הטיעון של שאול הוא שאם אלוהים כבר הצדיק את המאמין בישוע (רומים ג 26; ח 30), איך הוא יכול להרשיע אותם כעת? הוא לא מתעלם מהחטאים שלנו אלא מחנך אותנו בגללם. לעומת זאת, ההצדקה מגיעה מהצדקה של המשיח שנזקפה עבורנו. כאב אנושי, אלוהים יכול וכן מחנך את בניו, אך הם תמיד נשארים בניו.
האמת היא שאלוהים, אחרי שכבר הצדיק אותנו (רומים ד 5), לא יוכל לסתור את עצמו ולהאשים שוב את ילדיו ברוע. אלוהים הוא היחיד שיכול להרשיע, והוא כבר פסק את הדין- הוא קבע שאנו מוצדקים. לכן, כדי שהנושע יאבד את ישועתו, מישהו חוץ מאלוהים חייב להרשיע מחדש את המאמין שהוצדק על ידי אלוהים עצמו, משהו שלא יכול להיעשות על ידי אף אחד.
בתשובתו לשאלה השנייה, מי הוא המרשיע (רומים ח 34), שאול נותן שלוש תשובות. כל תשובה מאשרת את הביטחון המוחלט של המאמין כמשהו בלתי מותנה ונצחי: 1. המשיח מת. 2. הוא קם. 3. הוא מפגיע. בגלל הפעולות הללו של המשיח, לֹא גְּבָהִים וְלֹא מַעֲמַקִּים וְלֹא שׁוּם יְצוּר אַחֵר לֹא יוּכְלוּ לְהַפְרִידֵנוּ מֵאַהֲבַת אֱלֹהִים שֶׁבַּמָּשִׁיחַ יֵשׁוּעַ אֲדוֹנֵנוּ.
על מותו החליפי של המשיח
תשובתו הראשונה של שאול היא "הַמָּשִׁיחַ יֵשׁוּעַ אֲשֶׁר מֵת". כלומר, מי יכול להרשיע אותנו אם החוב של חטאינו שולם כבר על ידי ישוע? ההוכחה הגדולה ביותר לטובת ביטחון הישועה היא הצדקה דרך אמונה. ההצדקה מתייחסת לאופן שבו אלוהים רואה אותנו, ולא לאופן בו אחרים רואים אותנו. ההצדקה היא חיצונית לנו. מדובר בהכרזה חוקית. אלוהים קבע שאנו צדיקים. נושענו דרך מותו המכפר של המשיח, ועל בסיס מותו המכפר, שום דבר כבר לא יכול להרשיע אותנו, כי הוא שילם כבר על הכל. אם היה ניתן לאבד את הישועה, זה היה אומר שיש חטא מסוים שלא שולם על ידי קורבנו המושלם של המשיח. ההנחה בהשקפה הזו היא שהפכנו לפחות ראויים לחיי עולם, אחרי שביצענו את החטא הנוראי שביצענו, מה שאומר שחיי העולם תלויים בזכות של האדם. לא ולא! הביטחון שלנו לא תלוי במוסריות שלנו או בזכות שלנו. אחרת, אף אחד מאיתנו לא היה יכול להיוושע. אלא שהביטחון שלנו תלוי במותו של המשיח שהשלים אותנו לתמיד ושילם על כל החטאים האפשריים.
בקולוסים ב 14, שאול מתייחס לאוסף החטאים שלנו כאל שְׁטַר חוֹב:
בִּטֵּל אֶת שְׁטַר הַחוֹב אֲשֶׁר הָיָה נֶגְדֵּנוּ עַד תֻּמּוֹ וֶהֱסִירוֹ בְּתָקְעוֹ אוֹתוֹ בַּצְּלָב.
אלוהים ידע על כל החטאים שעשינו ועל כל החטאים שאי פעם נעשה. וכל החטאים הללו, עבר, הווה, עתיד, שולמו באופן מלא על הצלב. זכרו את מילותיו של המשיח על הצלב "תם ונשלם" (יוחנן יט 30). במותו על הצלב, ישוע השלים את המשימה שהאב הטיל עליו. מאחר ומותו של המשיח שילם את המחיר המלא של חטאינו, שום חטא לעולם לא יוכל להוות כבסיס להרשעה נוספת. כל החטאים שאי פעם ביצענו היו חטאים עתידיים מנקודת הזמן של הצליבה. לכן, אין כל בסיס לטענה שישוע כיפר רק על חטאי העבר שלנו- שהרי גם חטאי העבר שלנו הם חטאים עתידיים מנקודת צליבתו של המשיח. בניגוד לקורבנות בתקופת התנ"ך, אותם היו צריכים להקריב שוב ושוב כל שנה, המשיח הקריב את עצמו פעם אחת כדי לגאול את המאמינים אחת ולתמיד. על הנקודה הזו נרחיב בהמשך. בינתיים נביט במספר פסוקים מאל העברים:
וּבְדָמוֹ הוּא, וְלֹא בְּדַם שְׂעִירִים וַעֲגָלִים, נִכְנַס אַחַת וּלְתָמִיד אֶל הַקֹּדֶשׁ וְהִשִּׂיג פְּדוּת עוֹלָמִים (אל העברים ט 12).
וּבְאוֹתוֹ הָרָצוֹן מְקֻדָּשִׁים אֲנַחְנוּ עַל-יְדֵי הַקְרָבַת גּוּפוֹ שֶׁל יֵשׁוּעַ הַמָּשִׁיחַ פַּעַם אַחַת וּלְתָמִיד (אל העברים י 10).
שֶׁכֵּן בְּקָרְבָּן אֶחָד הִשְׁלִים לְתָמִיד אֶת הַמְקֻדָּשִׁים (אל העברים י 14).
יש הטוענים שהביטוי "לתמיד" מתייחס להקרבתו של המשיח, ולא למעמד הנצחי של המאמין לפני אלוהים. לעומת זאת, זה ברור מפסוק 14 שאלו שמושלמים אחת ולתמיד הם המאמינים ("המקודשים") ולא הקורבן או ההקרבה של המשיח.
על חייו החליפיים
שאול לא מזכיר את ההיבט הזה של פועלו התחליפי של המשיח ברומים ח 31-34, אך מדובר בנושא מרכזי מאוד בכתובים. המשיח היה התחליף שלנו במותו, אך הוא גם היה התחליף שלנו בחייו. התורה דרשה עונש על חוסר ציות וגם קנה מידה לציות מושלם. לא היינו יכולים להגשים שום דרישה כזו.
אלא רק דרך חייו של המשיח, חיי ציות מושלמים. לא נושענו רק דרך אמונה במשיח אלא גם דרך נאמנותו של המשיח (רומים ה 9-10). הצדקה שהתורה דרשה מועברת אלינו אוטומטית ברגע האמונה (כאילו אנחנו אלו שחיינו בצדקה מושלמת). התורה דרשה ציות מושלם. לכן, המתווך, חייב לקיים את הדרישות של התורה בצורה מושלמת במקומנו:
אֶת זֶה אֲשֶׁר לֹא יָדַע חַטָּאת עָשָׂה לְחַטָּאת בַּעֲדֵנוּ, כְּדֵי שֶׁאָנוּ נִלְבַּשׁ אֶת הַצְּדָקָה שֶׁל אֱלֹהִים בּוֹ (השנייה לקורינתים ה 22).
מדובר בעוד בסיס מוצק לביטחון הישועה. אם המשיח כבר חי במקומנו ועבורנו חיים מושלמים ואם חייו הועברו אלינו (כאילו אנחנו חיינו אותם), אז היעד הנצחי שלנו בטוח. לעומת זאת, אם אנו מבססים את ביטחון ישועתנו על רמת הקדושה האישית שלנו ועל ההתמדה שלנו בה, אנו נתמלא בדאגה ופחד עקב חוסר וודאות.
אם המשיח כבר ציית עבורנו, יש לנו את הזכות לחיי עולם בזכותו. הציות האישי שלנו מבטיח שכר, לא חיים.
בנוסף לחייו עלי אדמות, חייו העכשוויים של ישוע למעשה מבטיחים את יעדנו הנצחי..
על משרתו הנוכחית
שאול גם מבסס את ביטחון ישועתנו על העובדה שישוע קם מן המתים ויושב לימין האלוהים (רומים ח 34). מדובר במשרתו הנוכחית והכהונתית של המשיח. בתפקיד הזה ישוע מפגיע בעדנו כעורך דין שמימי:
יְלָדַי, כּוֹתֵב אֲנִי לָכֶם אֶת הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה לְמַעַן לֹא תֶּחֶטְאוּ; וְאִם יֶחֱטָא אִישׁ יֵשׁ לָנוּ מֵלִיץ לִפְנֵי הָאָב — יֵשׁוּעַ הַמָּשִׁיחַ, הַצַּדִּיק. וְהוּא כַּפָּרָה עַל חֲטָאֵינוּ, וְלֹא עַל חֲטָאֵינוּ בִּלְבַד, אֶלָּא גַּם עַל חֲטָאֵי כָּל הָעוֹלָם.(הראשונה ליוחנן ב 1-2).
ההפגעה הזו מתוארת באל העברים בתור כניסה לקודש השמימי:
הֲרֵי הַמָּשִׁיחַ לֹא נִכְנַס אֶל מִקְדָּשׁ אֲשֶׁר נַעֲשָׂה בִּידֵי אָדָם וַאֲשֶׁר הוּא בָּבוּאָה שֶׁל הָאַמִתִּי, כִּי אִם בָּא אֶל עֶצֶם הַשָּׁמַיִם לְהֵרָאוֹת עַתָּה בַּעֲדֵנוּ לִפְנֵי הָאֱלֹהִים (אל העברים ט 24).
מדובר במשיח, שנשא את חטאינו על הצלב, הוא זה שמופיע לפני האב ומגן עלינו מפני האשמות השטן. לכן, שום חטא שאי פעם נעשה, לא יוכל לבטל את ישועתנו בגלל שהמשיח מגן עלינו באופן תמידי.
אך לא רק שביטחוננו תלוי באב ובבן. הוא גם תלוי ב…
ביטחון הישועה תלוי ברוח הקודש
שלוש פעולות ספציפיות של רוח הקודש רלוונטיות לנושא ביטחון הישועה. ביטחון ישועתנו מבוסס קודם כל…
על פעולת הלידה החדשה
פעולת רוח הקודש ברגע הלידה החדשה מביאה לבריאת אדם חדש ולמתנת חיי עולם. משמעותן של שתי התוצאות הללו היא שהן לא ניתנות לביטול.
הלידה החדשה. כאשר ישוע אמר לנקדימון שעליו להיוולד מחדש, הוא לימד שקיים דמיון בין הלידה הפיזית ללידה הרוחנית. בכל אחד מהמקרים משהו חדש נברא:
אֲזַי לֹא בִּגְלַל מַעֲשֵׂי צְדָקָה שֶׁעָשִׂינוּ הוּא הוֹשִׁיעַ אוֹתָנוּ, כִּי אִם בְּרַחֲמָיו, עַל-יְדֵי רְחִיצַת הַלֵּדָה הַחֲדָשָׁה וְהַהִתְחַדְּשׁוּת בְּרוּחַ הַקֹּדֶשׁ (טיטוס ג 5).
כאשר זה מתרחש, דבר חדש נוצר, הבריאה החדשה:
עַל כֵּן מִי שֶׁנִּמְצָא בַּמָּשִׁיחַ הוּא בְּרִיאָה חֲדָשָׁה. הַיְשָׁנוֹת עָבְרוּ; הִנֵּה נִהְיוּ חֲדָשׁוֹת (השנייה לקורינתים ה 18).
הבריאה החדשה הזו היא הפועל של רוח הקודש והיא מאחדת אותנו עם הטבע האלוהי עצמו:
שֶׁהֲרֵי מַעֲשֵׂה יְדֵי אֱלֹהִים אֲנַחְנוּ, בְּרוּאִים בַּמָּשִׁיחַ יֵשׁוּעַ לְמַעֲשִׂים טוֹבִים (אפסים ב 10).
ארמיניאניסטים, כמובן, מצביעים על כך שיש הבדלים בין הלידה הרוחנית לבין הלידה הפיזית ומסיקים, על בסיס ההבדלים, שלא ניתן לדבר על שני סוגי הלידות בצורה זהה. לעומת זאת, מדובר בהרחקת לכת. זה ברור, כמו שארמיניאניסטים טוענים, שמי שנולד לא בוחר להיוולד ואין לו ידע מקדים אודות לידתו ולכן הוא לא אחראי על לידתו. אך השאלה האמיתית היא, "האם יש היבטים בלידה הפיזית שמקבילים ללידה הרוחנית?" אם כן, אלו מהם? זה נראה שהרעיון הבסיסי של בריאה של דבר חדש, בריאה חדשה (השנייה לקורינתים ה 18), שנקראת "בן" (גלטים ד 6), אשר הוא יורש האלוהים (רומים ח 17), מאפשר לנו, ולמעשה מכריח אותנו, להסיק מכאן את המסקנה שבן לא יכול להפוך להיות "לא בן", ואדם חדש שנברא לא יכול להפוך ל"בלתי נברא". הלידה החדשה היא בלתי ניתנת לביטול.
במקרה של הלידה הפיזית, בן אנוש שנולד, שמגיע לידי קיום, הוא לא התקיים לפני כן, והוא למעשה ימשיך להתקיים לנצח. ההורים מורישים טבע מסויים אצל התינוק, והטבע הזה יישאר איתו לעד. לכן, על אחת כמה וכמה, האב האלוהי שלנו באופן דומה בורא אדם חדש בנו שיחיה לנצח. הטבע האנושי שאנו יורשים מהורינו לעולם לא מת, הוא מתקיים לעולם. ההיגיון דורש שהטבע האלוהי שאנו יורשים מאבינו שבשמים גם כן עומד לעד.
האם אדם יכול לבטל את לידתו? הוא יכול למות כמובן, אך אין לו שום דרך לשנות את העובדה שהוא הבן של אביו. שתי הלידות (הפיזית והרוחנית) הן אירועים חד פעמיים בעלי השלכות נצחיות.
בן יכול למרוד בהוריו ולא לציית, אך הוא עדיין נושא את הטבע שהם הורישו לו. העניין הזה לא משתנה אף פעם. אלוהים באופן זהה גם כן הוריש לנו טבע חדש, אדם חדש; דרך הלידה החדשה. ולמרות שאנו מסוגלים למרוד בו, הוא אומנם ייקח מאיתנו את הירושה, כפי שאב אנושי יכול, אך אנו לא נפסיק להיות בניו. אין שום דבר שיכול לבטל את הלידה. גם אם אי פעם נחליט שאנו לא רוצים להיות בניו של אלוהים.
בנוסף לכך, אנו לא יכולים לתת חזרה את הישועה שלנו. כפי שאף אחד לא יכול לתת חזרה את הלידה שלו להוריו. כך גם הלידה הרוחנית לא יכולה להינתן לאב הרוחני חזרה. אם הדבר היה אפשרי, אז הבטחת הבשורה הייתה נכשלת. במצב כזה המאמין כן היה הולך לאיבוד וחסר חיי עולם, מה שסותר את ההבטחה של ישוע (יוחנן ג 16). במצב כזה לאדם שיש חיי עולם כן היה בא תחת משפט, מה שסותר את יוחנן ה 24.
חיי עולם. לא רק שנולדנו אל תוך משפחתו, אלא שדרך הלידה החדשה אנו מקבלים חיי עולם. חיי עולם הם קיום נצחי. רבים טוענים שחיי עולם לא מתייחסים לקיום נצחי אלא רק לאיכות חיים. אך אף אחד לא מטיל ספק שהביטוי חיי עולם עשוי להתייחס לאיכות חיים במקום לאורך חיים. אך מדובר בדילמה כוזבת, מאחר והביטוי יכול להתייחס לשניהם. כל הלקסיקונים כוללים את העניין של "קיום נצחי" בערך הסמנטי של המונח "עולם" (BAGD, 28; MM, 16).
אם מישהו היה יכול לאבד חיי נצח, אז החיים שהוא קיבל לא היו נצחיים, מדובר בסתירה. ישוע היה ברור לגבי העובדה שחיי הנצח מתייחסים למשהו נצחי (יוחנן יא 25-26). בנוסף לכך, הוא גם הדגיש שלמאמין יש חיי נצח בהווה, מה שאומר שהוא כבר לא יכול לאבד אותם:
אָמַר לָהּ יֵשׁוּעַ: "אֲנִי הַתְּחִיָּה וְהַחַיִּים. הַמַּאֲמִין בִּי יִחְיֶה גַּם אִם יָמוּת. וְכָל מִי שֶׁחַי וּמַאֲמִין בִּי לֹא יָמוּת לְעוֹלָם.
הוא אומר שיש לנו חיי עולם עכשיו, וכתוצאה מכך:
- אנו נקום מן המתים.
- לא נמות לעולם.
מבחינתו של ישוע, מתנת חיי העולם כללה מעבר לחיים רוחניים בהווה. אלא שהיה מדובר בהבטחה אודות קיום נצחי יחד איתו. לא נמות לעולם! ישוע הדגיש את העניין הזה שוב ושוב. הוא אמר לאישה השומרונית שאם היא רק תשתה מהמים שהוא יתן לה, היא לא תצמא לעולם (יוחנן ד 14). הוא גם אמר,
אֲנִי הוּא לֶחֶם הַחַיִּים. כָּל הַבָּא אֵלַי לֹא יִרְעַב, וְהַמַּאֲמִין בִּי לֹא יִצְמָא עוֹד. (יוחנן ו 35).
חיי נצח הם נצחיים.
שנית, ביטחון הישועה שלנו מבוסס על..
הטבילה ברוח הקודש
בראשונה לקורינתים יב 13 שאול אומר,
הֲרֵי בְּרוּחַ אַחַת הֻטְבַּלְנוּ כֻּלָּנוּ לְגוּף אֶחָד.
דרך הטבילה ברוח, אנו מאוחדים עם המשיח. שאול פיתח את הרעיון הזה בהרחבה ברומים ו:
הַאֵינְכֶם יוֹדְעִים כִּי כֻּלָּנוּ אֲשֶׁר נִטְבַּלְנוּ לַמָּשִׁיחַ יֵשׁוּעַ, לְמוֹתוֹ נִטְבַּלְנוּ?
בקטע המפורסם על תהליך ההתקדשות, שאול מסביר שהעבר של המשיח הפך לעבר שלנו. המוות שלו לחטא הפך להיות המוות שלנו לחטא. אך יש השלכות נצחיות לאיחוד הזה:
אֲבָל אִם מַתְנוּ עִם הַמָּשִׁיחַ, מַאֲמִינִים אָנוּ כִּי גַּם נִחְיֶה עִמּוֹ. אֲנַחְנוּ יוֹדְעִים כִּי הַמָּשִׁיחַ, לְאַחַר שֶׁקָּם מִן הַמֵּתִים, לֹא יָמוּת עוֹד; הַמָּוֶת לֹא יוֹסִיף לִשְׁלֹט בּוֹ. הֲרֵי בְּמוֹתוֹ מֵת אַחַת וּלְתָמִיד לְגַבֵּי הַחֵטְא, אַךְ בִּחְיוֹתוֹ הוּא חַי לֵאלֹהִים. (רומים ו 8-10).
בגלל הטבילה ברוח הקודש, שאיחדה אותנו עם המשיח, הדברים שנכונים לגבי המשיח הפכו להיות נכונים לגבינו. דבר אחד שנכון לגביו הוא שהוא מת לגבי החטא אַחַת וּלְתָמִיד ושהוא לֹא יָמוּת עוֹד.
שאול אומר לנו באופן מכוון שהעניין הזה נכון לגבינו גם כן:
בְּדֶרֶךְ זֹאת גַּם אַתֶּם חִשְׁבוּ אֶת עַצְמְכֶם מֵתִים לְגַבֵּי הַחֵטְא, אַךְ חַיִּים לֵאלֹהִים בַּמָּשִׁיחַ יֵשׁוּעַ (רומים ו 11).
מה שנכון לגביו נכון גם לגבינו. אנו בטוחים לנצח משום שאנו מאוחדים עם המשיח לנצח.
ולבסוף, ביטחוננו מבוסס על..
החתימה ברוח הקודש
יש שלוש התייחסויות לפעולת החתימה של רוח הקודש:
וֵאלֹהִים הוּא הַמְכוֹנֵן אוֹתָנוּ עִמָּכֶם בַּמָּשִׁיחַ. הוּא מָשַׁח אוֹתָנוּ, וְהוּא אֲשֶׁר גַּם חָתַם אוֹתָנוּ בְּחוֹתָמוֹ וְשָׂם בְּלִבֵּנוּ אֶת הָעֵרָבוֹן שֶׁל הָרוּחַ. (השנייה לקורינתים א 21-22).
וּבוֹ נַחֲלַתְכֶם גַּם אַתֶּם; שֶׁכֵּן בְּשָׁמְעֲכֶם אֶת דְּבַר הָאֱמֶת, אֶת בְּשׂוֹרַת יְשׁוּעַתְכֶם, וּבְהַאֲמִינְכֶם בּוֹ, נֶחְתַּמְתֶּם גַּם אַתֶּם בְּרוּחַ הַהַבְטָחָה, רוּחַ הַקֹּדֶשׁ, אֲשֶׁר הִיא עֵרָבוֹן לְנַחֲלָתֵנוּ עַד לִפְדִיַּת הַקִּנְיָן, לִתְהִלַּת כְּבוֹדוֹ. (אפסים א 13-14).
וְאַל תַּעֲצִיבוּ אֶת רוּחַ הַקֹּדֶשׁ אֲשֶׁר נֶחְתַּמְתֶּם בָּהּ לְיוֹם הַגְּאֻלָּה. (אפסים ד 30).
שני דברים ברורים מהפסוקים הללו:
- רוח הקודש חתמה אותנו (sphragizō)
- רוח הקודש היא הערבון (arrabōn).
המנהג הקדום שבו השתמשו בחותמות עשוי להסביר את הניב הציורי בפסוקים הללו. החותם היה סימן של הגנה (ראו מתי כז 66, שם חתמו על הקבר כדי להגן עליו) ושל בעלות.
המילה היוונית sphragizō משומשת במובן של סלע שחתום בחותמת כדי למנוע את תזוזתו ממקומו (BAGD 803). למעשה, זו הייתה כנראה השיטה הקדומה ביותר בה היו מבחינים בין רכושם של אנשים שונים. החותם היה חרוט עם סימן שהיה ייחודי לבעלים שלו. כאשר רוח הקודש חותמת אותנו היא משאירה בנו חריטה שמשייכת אותנו לאב. אנו שייכים לו! מדובר בבעלות שנמשכת עד ליום הגאולה (אפסים ד 30). לא עד ליום שנחטא, או ליום שבו נעזוב, אלא עד ליום שבו נקבל את הגאולה הסופית.
באפסים א 13-14, נאמר לנו שרוח הקודש עצמה היא החותם. הנוכחות שלו בחיינו היא ההבטחה לגבי ההגנה של אלוהים, וסימן לכך שאנו שייכים לו. שוב, מדובר בשייכות נצחית, על פי אפסים ד 30, השייכות וההגנה נמשכות עד ליום שבו נגיע למלכות עם גוף חדש (רומים ח 23). הוא החותם שאנו מוגנים על ידי אלוהים עד ליום הגאולה. לא ניתן לבטל את החתימה הזו. כדי לעשות כן, עלינו להיות חזקים יותר מרוח הקודש. אמנם אנו מצווים לא למנוע מרוח הקודש למלא אותנו (אפסים ה 18) ולא ולהעציב אותה (אפסים ד 30). אנו לא מצווים בשום מקום לאפשר לרוח לחתום אותנו ולהיות הערבון לנחלתנו. מדובר בדברים שקורים אוטומטית לכול המאמינים ברגע הישועה: וּבוֹ נַחֲלַתְכֶם גַּם אַתֶּם; שֶׁכֵּן בְּשָׁמְעֲכֶם אֶת דְּבַר הָאֱמֶת, אֶת בְּשׂוֹרַת יְשׁוּעַתְכֶם, וּבְהַאֲמִינְכֶם בּוֹ, נֶחְתַּמְתֶּם (אפסים א 13).
לסיכום: הכתובים מלמדים את בטחון הישועה בדרכים הבאות:
- הכתובים מדברים בביטחון על כך שקיבלנו חיים חדשים בהתבסס על האמונה בישוע בלבד: (יוחנן ג 1-16, ה 24, י 28, כ 31).
- הכתובים מתייחסים לחיים הללו כחיי נצח שזה אומר שזה לנצח. (יוחנן י 28, יא 25-26).
- מאחר והישועה ניתנת בחסד, זה אומר שהיא ניתנת בחינם, כמתנה, וזה אומר שזו מתנה ללא תנאים, שלא תלויה במעשים שלנו, התנהגות או תנאים אחרים לאחר שנושענו. (רומים ג 24, ד 5, אפסים ב 8-9).
- הכתובים מציגים את הישועה כמערכת יחסים שלא יכולה להישבר (רומים ח 29-30, אפסים א 4-5).
- אנחנו חתומים ברוח הקודש (אפסים א 13-14, ד 30).
- אנחנו נשמרים בביטחון על ידי האב והבן (יוחנן י 28-30, יז 9-12).
- מאחר וכל חטאינו נסלחו (עבר, הווה, עתיד) לנו בישוע ובקורבן הנצחי שלו, אין חטא שיכול לגרום לנו לאבד את מערכת היחסים עם אלוהים (אל העברים י 12-14, קולוסים ב 13-14).
- ישוע מפגיע בעדנו כשאנו חוטאים וזה מבטיח את ישועתנו (יוחנן יז 9-12, 24, אל העברים ז 25, ראשונה ליוחנן ב 1).
- הכתובים מראים שאלוהים נאמן להבטחותיו הנצחיות (אברהם, דוד ישראל) גם כשאנו לא נאמנים (תהילים פט 30-37, רומים ג 3-4, השנייה לטימותיאוס ב 13).
האם ישוע שילם גם על חטאי העתיד? (הרחבה על אל העברים פרק י')*
אלו שטוענים שניתן לאבד את הישועה, לא מאמינים שהקרבן של המשיח מכסה על חטאי העתיד כפי שהוא מכסה על חטאי העבר, או על חטאים רציניים כמו על חטאים לא רציניים, על חטאים עליהם לא חוזרים בתשובה כמו על החטאים עליהם אנו כן חוזרים בתשובה. אם תאולוגיית "פעם נושע תמיד נושע" היא נכונה, אז הקרבן של המשיח חייב להיות מספיק חזק כדי לכלות את כל נפח החטא, לא באופן מוגבל. הקרבן המספק של המשיח חייב להיות מספיק חזק כדי לשלם על כל החובות שהצטברו לנו עקב חטאינו בלי קשר לזמן, רמת החטא, והאם התוודינו על כך.
למרבה השמחה, אלוהים לא שתק על הנושא הזה. אלא, הוא דיבר בדיוק על הנושא הזה באל העברים י. בקטע הזה המחבר משווה בין הפרים והעזים עם הקרבן של בן האלוהים. קרבן הפרים והעזים לא היה מסוגל לטפל בחטאי העתיד. פעם בשנה, היו צריכים לחזור לירושלים ולהקריב קרבן על חטאיהם בשנה האחרונה. כשהם עזבו את ירושלים הם כביכול פתחו דף חדש. אך החשבון שלהם הצטבר לכל אורך השנה עד יום הכיפורים. מאחר והקרבנות לא טיפלו או שילמו על חטאי העתיד, האנשים האלה היו צריכים להקריב קרבן באופן מתמיד פעם אחר פעם, שנה אחר שנה, שוב ושוב. אך הקרבן של ישוע הפסיק את הצורך בהקרבת קרבן מתמדת: שֶׁכֵּן דַּם פָּרִים וּשְׂעִירִים אֵינוֹ יָכוֹל לְהָסִיר חֲטָאִים. (פס' 4). המילים ביוונית בפרק י של אל העברים מדגישות את הכוח של קרבנו של המשיח לשלם על חטאי העתיד.
ראשית, המילה ephapax. מילה זו נמצאת רק חמש פעמים בברית החדשה. ארבע פעמים היא משומשת כדי להצביע על מותו של המשיח כתשלום על חטאינו (רומים ו 10; אל העברים ז 27; י 10) המשמעות היא "אחת ותלמיד" (אל העברים י 10). המשמעות מובהרת באל העברים י 12, הִקְרִיב קָרְבָּן אֶחָד עַל הַחֲטָאִים (לנצח, כמו שזה מופיע ביוונית diēnekes). המוות של המשיח מספיק כדי לשלם על כל החטאים שעשינו, שאנו עושים, ושנעשה. אין שום הבחנה בזמן. כשהמשיח עלה לשמים, הוא ישב לימין האב, והציג לפניו את המעשה המושלם אשר הוא עשה. אין צורך יותר באספקה נוספת. כל החטאים שולמו, החטאים הגדולים והקטנים, חטאי העבר והעתיד, האפורים והשחורים; החטאים עליהם אנו חוזרים בתשובה, והחטאים עליהם אנו לא חוזרים בתשובה, החטאים אליהם אנו מודעים, והחטאים אליהם אנו לא מודעים (אנו לא מודעים לכל החטאים שאנו עושים)-ישוע שילם על הכל.
כדי לחזק את ההבנה שלנו, נביט במילה השנייה ביוונית שמדגישה את זה שהקרבן של ישוע מספיק כדי לשלם על חטאי העתיד: diēnekes. המילה הזו משומשת ארבע פעמים בלבד בברית החדשה, וכולן מופיעות באיגרת אל העברים (ז 3; י 1, 12, 14). משמעות המילה היא "התמדה" ו"לתמיד". הנקודה היא שהקרבן של ישוע היה מספיק טוב "לתמיד", ואילו קרבנות הפרים והעזים היו טובים מספיק בשביל שנה אחת. לכן, קרבן אחד של המשיח לפני אלפיים שנה היה מספיק בשביל כל החטאים שקרו מאז. כמובן אלו היו כל "חטאי העתיד". אותו קרבן, באותו האופן, הסיר את כל החוב של כל חטאינו שנעשה אי פעם בעתיד.
מישהו עלול להגיד "כן, אני מאמין שהמוות של ישוע הוא מספיק כדי לשלם על העונש של חטאי העתיד שלי, אך הקרבן שלו הופך להיות יעיל רק כשאני מתוודה על החטאים וחוזר בתשובה." אך הטענה הזו עומדת על בסיס רעוע. כשאנו מגיעים למילה היוונית השלישית בפרק י של אל העברים, אשר היא חותמת את העניין לטובת ביטחון הישועה. המילה היא perielein, הנמצאת באל העברים י 11. תרגום המילה הוא "להסיר". באופן מילולי, המשמעות היא "להסיר משהו מסביבו של מישהו". זה משומש בהקשר של הסרת העוגן שמחזיק את הספינה, או הסרת לולאת תליה מצווארו של מישהו.
חטאו של האדם היה סוג של לולאת תלייה מסביב לצווארו, אך המוות של המשיח הסיר את הלולאה פעם אחת ולתמיד. במילים אחרות, המוות של המשיח הוא לא כמו קרן שמספיקה עבורנו כדי לשלם לנו על כל החובות שנצבור בעתיד,בתנאי שאנו נמלא את הצ'ק (כלומר רק אם נתוודה). ממש לא. המוות של המשיח הסיר את לולאת התלייה של כל החטאים בלי קשר לזמן, רמה, או התוודות- הם לעולם לא יכולים להיות סביב צווארינו.
לא רק ששלוש המילים היווניות הללו מדגישות את הביטחון שלנו בישועה, אלא שגם זמן ה"מושלם" של היוונית שמופיע פרק י, שמדגיש פעולה בעבר בעלת השפעות או השלכות בהווה. מדובר בפעולה שהושלמה בעבר עם תוצאות שממשיכות בהווה, מה שמדגיש מצב תמידי. אנו מוצאים זמן זה במילה "מקודשים" (י 10) ו"השלים" (י 14). באל העברים י 10-14, אלוהים אומר שהקורבן של המשיח, האספקה שלו עבור חטאינו, הפכה אותנו לקדושים ושלמים באופן תמידי!
אז, הביטחון בישועה הוא לא רק אפשרות תאולוגית, אלא המציאות התאולוגית. פרק י של אל העברים מבהיר שהאספקה של אלוהים עבורנו הרסה והסירה לגמרי את כל ההרשעה על חטאינו פעם אחת ולתמיד. המוות של המשיח כיסה באופן יעיל ומספיק על חטאי המאמינים מאדם עד המשיח (חטאי העבר) ומהמשיח עד היום (חטאי העתיד ביחס לזמן מותו).
*חלק זה נלקח מהספר: Free Grace Soteriology- David Anderson
הבעיתיות שבהכחשת הבטחון שבנצחיות הישועה
הכחשת הביטחון או הנצחיות של הישועה שלנו מובילה למספר בעיות, כגון: כמה חטאים או איזה חטאים מאבדים לנו את הישועה? כמה פעמים מישהו יכול להיוולד מחדש? האם אין השלכות לחטא בחיי המאמין מלבד אגם האש? או, כמה פרי או מעשים טובים (ואיזה) מראים שאנחנו נושעים?
קל לראות שללא ביטחון הישועה, הביטחון שלנו לפני אלוהים נפגע, ולא מתאפשרת גדילה רוחנית. כעת ננסח טיעון שמראה שלא ניתן להיות בטוח לעולם אם נושענו, אם הבסיס לביטחון שלנו הוא המעשים\הפרי בחיי המאמין.
- ניתן לבטוח באמיתות ישועתנו בהתבסס על בחינת הראיות של המעשים הטובים שאנו עושים, או לפי השתנות חיינו, אם קיים קנה מידה אובייקטיבי בשביל הערכה שכזו.
- לא קיים קנה מידה אובייקטיבי עבור הערכה שכזו (1)
- לכן, לא ניתן לבטוח באמיתות ישועתנו בהתבסס על הערכת מעשינו.
אם הביטחון בישועה שלנו תלוי במשהו בנו, אז זה ברור שאין לנו ביטחון. לעומת זאת, הכתובים מלמדים שהכניסה הסופית שלנו למלכות השמים מובטחת על ידי פועל האב, הבן ורוח הקודש. מאחר והיא מובטחת על ידי אלוהים אינסופי, נאמן ואמיתי, אובדן הישועה הוא בלתי אפשרי.
מה הכתובים מלמדים על ישועה?
ראשית, הכתובים מלמדים שהישועה היא מתנת חינם. מה שאומר שאנו לא אמורים לשלם או לעשות שום דבר כדי לקבל אותה (זה לא אומר שמי שנותן את המתנה הוא לא שילם עליה), רומים ג 24 מבדיל בין מתנת החינם עבור מי שמקבל לבין המחיר שעלה למי שנותן אותה: אַךְ הֵם מֻצְדָּקִים בְּחַסְדּוֹ, בְּחִנָּם, הוֹדוֹת לַפְּדוּת שֶׁבַּמָּשִׁיחַ יֵשׁוּעַ.
שנית, הכתובים מלמדים שחסד הישועה ניתן רק דרך אמונה. מאחר וכולנו חוטאים ולא יכולים לעשות שום דבר כדי להרוויח את החסד של אלוהים, החסד ניתן לנו במתנה, שיכול להתקבל רק דרך אמונה. באמונה אנו מתכוונים לתגובה האנושית, לביטחון שהאדם שם באלוהים. לקבל משהו כאמת, ולבטוח באמת, זו משמעות האמונה. ההגדרה הזו מוציאה מכלל חשבון כל תנאי של מעשים, תצוגה, צדקה או זכות (רומים ד 4-5). אמונה לא יכול להיות מוגדרת על ידי ציות למצוות, טבילה, כניעה, התחייבות לאלוהים, או הפניית עורף לחטאים. אלו דברים שצריכים לבוא כתוצאה של האמונה עצמה, אחרת החסד חדל מלהיות חסד (רומים יא 6). אפסים ב 8 אומר, הֵן בַּחֶסֶד נוֹשַׁעְתֶּם עַל-יְדֵי הָאֱמוּנָה; וְזֹאת לֹא מִיֶּדְכֶם, כִּי אִם מַתְּנַת אֱלֹהִים הִיא. אמונה היא רק תגובה, אך זה לא אומר שהאמונה היא קלה, מה שכן, היא לא מורכבת, כלומר היא פשוטה.
שלישית, הכתובים מלמדים שהמעשה של ישוע על הצלב הינו מספיק לישועה. החסד הוא חינם, ללא כל עלות, כי ישוע שילם את הכל על הצלב. בהיותו על הצלב הוא אמר "תם ונשלם" משום שהוא שילם את מלוא המחיר כדי לכפר על חטאינו. מה שאומר שאנו לא יכולים להוסיף שום דבר למה שישוע כבר השיג. אנו לא יכולים לעשות שום דבר כדי להשיג את הישועה, וגם לא כדי לשמר אותה.
רביעית, הכתובים מלמדים שחיי החסידות גם כן מתקיימים בעזרת חסד דרך אמונה. מאחר ואנו נושענו בחסד ומוחזקים בחסד, אנו גם גדלים בחסד הזמין לנו דרך אמונה. החסד מספק לנו את כל מה שאנו לא ראויים לו ואף יותר ממה שאנו צריכים. כפי שזה בישועה, החסד החיוני לגדילה רוחנית, זמין לנו דרך אמונה (רומים ה 2; גלטים ב 20).
חמישית, חשוב להבין שהמילה "ישועה" היא בעלת טווח סמנטי רחב. ב-75 אחוז מהמקרים בברית החדשה, היא כלל לא מתייחסת לישועה מאגם האש. המשמעות הכי בסיסית של מילה זו היא "הצלה", והיא יכולה להתייחס להצלה מ:
- מות פיזי (מתי ח 25; יד 30)
- צרות או נסיבות קשות (פיליפים א 19; הראשונה לטימותיאוס ד 16)
- חולי (מתי ט 21)
- אויבים (תהלים ז 1; יח 3)
- איבוד מלוא חיי השפע של אלוהים, כאן ובנצח (מתי טז 25-27)
- הרשעה נצחית (יוחנן ג 17; אפסים ב 5, 8)
מה בנוגע לרצון החופשי?
אם אנו מקבלים את המשיח מתוך רצון חופשית, האם זה לא אומר שאנו יכולים לדחות אותו מתוך רצון חופשי?
המתנגדים לביטחון הישועה ונצחיותה, טוענים שאם אין ביכולתנו "לאבד" או לדחות את מתנת ישועתנו לאחר שכבר קיבלנו אותה, אז אלוהים מפר לנו את חופש הבחירה. לעומת זאת, הטענה הזו לא מחזיקה מים מהסיבות הבאות:
ראשית, קיימות בחירות בלתי הפיכות. לדוגמה, אם מישהו מחליט לקפוץ מהגג, והוא עושה זאת, הוא כבר לא יכול לבטל את בחירתו. באותו האופן, ברגע שאנו מקבלים את מתנת סליחת החטאים, זו החלטה בלתי הפיכה.
שנית, ביטחון הישועה לא פוגע ברצון החופשי שלנו. אלוהים לא מכחיש את הרצון החופשי שלנו בכך שהוא לא לוקח חזרה את מתנת הישועה שהוא העניק לנו, אלא בכך, הוא מכחיש את האפשרות שלנו לבצע דבר כזה. אסיר שנמצא בבית כלא, לא יכול לצאת ממנו, כלומר אפשרות היציאה מהכלא אינה זמינה עבורו, אך הרצון שלו לצאת בהחלט קיים, וזה לא סותר את זה שהוא לא יכול לצאת. אולי יש לנו רצון להרים חפץ ששוקל 500 ק"ג, אבל זה לא אומר שיש לנו את האופציה לעשות דבר כזה. אולי אנחנו רוצים לדבר בצרפתית, אך זה לא אומר שאנו יכולים לדבר בצרפתית. לכן, חוסר אפשרות איננה סותרת רצון חופשי.
שלישית, הכתובים אומרים שיהיו מאמינים שיתחרטו על הבחירות שלהם ויבושו מפניו בבואו (הראשונה ליוחנן ב 28) ולכן, העובדה שאלוהים לא "ויתר" להם על הישועה שלהם מסתדרת בסופו של דבר עם רצונם החופשי, כי בסופו של דבר הם כן ירצו להיות בנוכחותו לנצח, וזאת כאשר הם יהיו ללא גוף החטא.
רביעית, במלכות השמים גם כן לא תהיה אפשרות למאמינים לאבד את ישועתם ולהיזרק לאגם האש, אז למה מצב כזה הוא בלתי אפשרי כאן בארץ?
יש המסכימים שהישועה היא מתנת חינם (רומים ה 15-16), אך הם יטענו שאדם שמקבל מתנה בחינם תמיד יכול להחזיר אותה. לעומת זאת, העדות הברורה של הכתובים היא שהמתנות של אלוהים הן לא ניתנות להשבה (רומים יא 29). אלוהים בחר לתת לנו את המתנה הזו והוא לא ייקח אותה חזרה לעולם, אז אנו לא יכולים להחזיר אותה גם אם נרצה.
ישועה מול התקדשות\תלמידות
אמיתות "א": אמיתות הקשורות לישועה.
אמיתות "ב": אמיתות הקשורות להתקדשות ולתלמידות.
קיים חוק בסיסי בלוגיקה שנקרא "חוק האי-סתירה". הוא הקובע כי קביעה א' תהיה לא נכונה אם נטען בה כי גם קביעה ב' וגם היפוכה, קביעה לא-ב', נכונות בו-זמנית. כעת ניישם את החוק הזה כ"עיקרון אמיתות א ואמיתות ב" ודרכו נוכל לראות שכל הקטעים בכתובים מתחלקים לאמיתות הרלוונטיות למאמינים ולאמיתות המכוונות כלפי לא מאמינים. אם ניישם את העיקרון הזה בפרשנות הכתובים, אנו נוכל לראות הבחנות חשובות הרלוונטיות לעניין הישועה.
הישועה ("א") היא לא תהליך ההתקדשות\תלמידות ("ב")
ההבדל הזה הוא אבן היסוד שלנו. זה ההבדל בין איך נהיינו מאמינים ולבין איך אנו חיים כמאמינים. כל מי שמאמין בישוע כמושיע הוא משיחי, אך לא כל מי שמאמין בישוע הוא תלמיד. שני המושגים הללו מתייחסים לדברים שונים. מעצם ההגדרה, משיחי, או מאמין, הוא מישהו ששם את מבטחו בישוע כמושיע. אך תלמיד, מעצם ההגדרה, הוא מישהו שהולך אחרי ישוע כאדון. האמונה בישוע שייכת לרובד "א". ואילו הליכה אחר ישוע, שייכת לרובד "ב". עניין זה לא היה יכול להיות ברור יותר מאשר ביוחנן ח 30-31, שם ישוע מדבר אל אלו שהאמינו בו והוא מראה להם איך הם יכולים להפוך לתלמידו; בכך שהם יצייתו לו:
30 כְּשֶׁאָמַר אֶת הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה הֶאֱמִינוּ בּוֹ רַבִּים. 31 אָמַר יֵשׁוּעַ אֶל הַיְּהוּדִים שֶׁהֶאֱמִינוּ בּוֹ: "אִם תַּעַמְדוּ בִּדְבָרִי, תַּלְמִידַי אַתֶּם בֶּאֱמֶת; 32 וְתֵדְעוּ אֶת הָאֱמֶת וְהָאֱמֶת תְּשַׁחְרֵר אֶתְכֶם."2
ישוע לא אמר: "אם תעמדו בדברי מאמיני\נושעים אתם באמת", אלא שדיבר על תלמידות. "לעמוד" זה לא "להאמין". אמונה שמושיעה היא שונה מחיי תלמידות. הישועה ניתנת בחינם, ואילו התלמידות היא עלותית. התלמידות כרוכה בהתכחשות עצמית (לוקס ט 23), נשיאת הצלב (לוקס ט 23), שנאת המשפחה למען האדון (לוקס יד 26), מסירת הרכוש למען האדון (מתי יט:21), החזקת מעמד וכו'. יש גם ראיות לכך שההתנסות עם התלמידות הייתה שונה בקרב בקרב המאמינים בבשורות. זה ברור שהיו נושעים שלא היו תלמידים של ישוע במלוא מובן המילה, כאלו שלא עזבו בתים ומשפחות (מרים, מרתא, אלעזר). בנוסף לעובדה שהיו תלמידים סודיים, יוסף מן הרמתיים (יוחנן יט 38), השליטים היהודים היהודים בבשורת יוחנן יב 42 האמינו בישוע, אך לא הודו בו באופן פומבי.3
כל אלו הן דוגמאות למאמינים שלא בהכרח היו תלמידים, וכך זה מוכיח שיש הבדל בין ישועה לבין תהליך התלמידות. ישוע הוכיח את השנים עשר על הגישה שלהם כלפי האיש שגירש שדים בשמו של ישוע, אך שלא היה תלמיד שלו כמוהם, כלומר, הוא לא הלך אחריו כפי שהם הלכו (מתי י 42; מרקוס ט 38-41; לוקס ט 49-50). למרות שהוא לא הלך עם התלמידים, ישוע כן מאשר את העובדה שהוא היה תלמיד, שיקבל שכר בשמים (מתי י 42). בנוסף לכך, ישוע היה מאוד בררני כשהוא הזמין אנשים ללכת אחריו והוא הזהיר ואתגר את אלו שהוא חשב שלא היו מתאימים לזה (לוקס ט 57-62). שוב, זה מאוד שונה מההזמנות המכלילות והפתוחות שלו אל הישועה.
אפשר לסכם את הנקודה הזו בסילוגיזם הבא:
- הישועה היא מתנת חינם
- התלמידות היא עלותית
- לכן, ישועה ותלמידות הם אינם זהים.
ההצדקה ("א") היא לא תהליך ההתקדשות\תלמידות ("ב")
ההצדקה היא פעולתו של אלוהים בה הוא מכריז על אדם חוטא שהוא צדיק בעיניו. מדובר על מושג משפטי\רשמי, כמו שמישהו מוצדק בבית המשפט. מצד שני, ההתקדשות מתייחסת לתהליך הגדילה. לקדש משהו משמעו להבדיל אותו. כאשר המאמין מתקדש, הוא נבדל מהשאר עבור אלוהים קודם במעמד שלו כאשר הוא מוצדק, ואז בתהליך כאשר הוא גדל באמונה ובמשיח. חשבו על הפסוק הבא:
9 וְכָעֵת, לְאַחַר שֶׁכְּבָר הֻצְדַּקְנוּ בְּדָמוֹ, בְּוַדַּאי וּבְוַדַּאי שֶׁנִּוָּשַׁע עַל-יָדוֹ מִן הַזַּעַם; 10 שֶׁכֵּן אִם בִּזְמַן שֶׁהָיִינוּ אוֹיְבִים נִרְצֵינוּ לֵאלֹהִים בְּמוֹת בְּנוֹ, עַל אַחַת כַּמָּה וְכַמָּה נִוָּשַׁע בְּחַיֵּי בְּנוֹ לְאַחַר שֶׁכְּבָר נִרְצֵינוּ. (רומים ה 9-10).
ישועת ההצדקה שונה מישועת ההתקדשות. הראשונה מושיעה אותנו מהשכר\העונש של החטא פעם אחת ולתמיד. ואילו השנייה מושיעה אותנו מהכוח של החטא ומהשפעתו בחיינו בתהליך מתמשך ויומיומי.
הטבלה הבאה תעזור לנו להבחין בין שתי אמיתות אלו:
התקדשות ("ב") | הצדקה ("א") |
תהליך מתמשך | אירוע חד פעמי |
גדילה רוחנית | לידה רוחנית |
ציות לישוע כאדון | אמונה בישוע כמושיע |
השתנות מתמדת אל צלם דמותו | בריאה חדשה במעמד |
תנאים רבים | תנאי אחד |
מה שאלוהים עושה דרכי | מה שאלוהים עשה עבורי |
אני לוקח את הצלב עבור האדון יום יום | ישוע מת על הצלב עבורי |
אני נושע בזמן הווה מהכוח של החטא | נושעתי מהעונש של החטא |
יש המאמינים שההצדקה מתרחשת פעמיים, ההצדקה הראשונית וההצדקה הסופית. במילים אחרות, מישהו יכול להאמין בישוע ולהצטדק, אך הוא חייב להוכיח שהוא הוצדק על ידי התמדה באמונה ובמעשים טובים עד סוף חייו כדי לקבל את ההצדקה הסופית. לעתים מדברים על זה כהצדקה של "כבר אך עדיין לא". כלומר, המאמין כבר הוצדק באמונה, אך עוד לא הוצדק סופית לנצח. אך זה פשוט לא הגיוני.
איך משהו יכול להיות כבר נמצא אך עדיין לא נמצא? זה סותר את חוק האי-סתירה עליו דיברנו קודם. אם מישהו כבר מוצדק (אמת "א"), אך לא מוכיח זאת על ידי התמדה באמונה ובמעשים טובים (אמת "ב"), אז הוא לעולם לא היה מוצדק. לא הייתה הצדקה "ראשונית" ולא תהיה הצדקה "סופית". הכתובים לא מדברים בשום מקום ובשום צורה על הצדקה כפולה (ראשונית וסופית). אלא הם אומרים שכל מי שהוצדק, אז הוא יתפאר (רומים ח 29).
ערבוב בין הצדקה להתקדשות מוביל להשלכות הרסניות, משום שלעולם אף אחד לא יידע אם הוא באמת נושע (משום שההתקדשות היא תהליך שאורך כל החיים). דבר זה סותר את בשורת החסד הבלתי מותנית ואת העובדה שמאמין יכול לדעת בזמן הווה שיש לו חיי עולם (יוחנן ה 24).
המתנה ("א") היא לא הפרס ("ב")
המתנה היא חינם, אך פרס הוא גמול שמבוסס על התאמצות ומעשים. הישועה הנצחית מאגם האש היא מתנה מאת אלוהים, אך את התגמולים הזמניים והנצחיים אנו משיגים דרך המעשים שלנו. שאול, כשכבר היה נושע, אומר שהוא מתקדם קדימה כדי להשיג את הפרס (פיליפים ג 14). בהקשר של אל הפיליפים ג 11-14, הפרס הזה הוא ידיעה עמוקה יותר של ישוע המשיח והיתרון בשותפות לסבלו ומותו. בפרק האחרון של התגלות, אנו רואים את הניגודיות הברורה בין המתנה לבין הפרס. בפס' 12, ישוע אומר הִנְנִי בָּא מַהֵר וְאִתִּי הַשָּׂכָר לְשַׁלֵּם לְכָל אִישׁ כְּמַעֲשֵׂהוּ.
זה ברור שהבסיס לגמול הוא המעשים של המאמין (אמת ברובד "ב"). אך יוחנן אומר מספר פסוקים מאוחר יותר, הַצָּמֵא יָבוֹא נָא, וְהֶחָפֵץ יִקַּח נָא מַיִם חַיִּים חִנָּם (פס' 17, שזו אמת ברובד "א"). כאן יוחנן מדבר על חיי העולם כמתנת חינם של מים, ממש כמו שישוע אומר לאישה השומרונית בבשורת יוחנן: "לוּ יָדַעַתְּ אֶת מַתְּנַת הָאֱלֹהִים וּמִי הוּא הָאוֹמֵר לָךְ 'תְּנִי לִי לִשְׁתּוֹת', הָיִית אַתְּ מְבַקֶּשֶׁת מִמֶּנּוּ וְהוּא הָיָה נוֹתֵן לָךְ מַיִם חַיִּים." (פרק ד 10).
שום תנאי לא היה מקושר להצעה של ישוע לאישה השומרונית. אך באותו הפרק כשהוא דיבר אל תלמידיו ישוע אמר להם שהקוצר יביא שכר (פרק ד 36-38). האישה השומרונית שמעה מישוע אודות אמת ה"א" (המתנה) ואילו התלמידים שכבר היו נושעים שמעו על השכר (הפרס). אם אנו מבלבלים בין הישועה לשכר, אנו מקבלים בשורה שגויה, בשורה שמבוססת על מעשים ומאמץ.
אנו נגדיר את המושג "מעמד" בתור סטטוס אובייקטיבי, כמו קשר ביולוגי בין אב לבן. ואילו על ידי המילה "התחברות" אנו מתכוונים לאיכות או לטיב היחסים. כל בן מקושר ביולוגית לאביו, אך לא לכל בן יש יחסים איכותיים עם אביו מהם הוא ואביו נהנים. אדם יכול להיות מקושר חוקית לאשתו, אך לא בהכרח קיימת בינם התחברות. ניתן להבין את שני המושגים האלה בטבלה הבאה:
התחברות ("ב") | מערכת יחסים ("א") |
התנסות | מעמד |
נשמרת או נאבדת | הוקמה פעם אחת ולתמיד |
מותנית | בטוחה |
לכל מי שמאמין בישוע כמושיע יש מעמד נצחי מול אלוהים דרך הלידה החדשה והוא נכנס אל תוך משפחתו. זו אמת אובייקטיבית השייכת לרובד אמיתות ה"א". אך לא כל המאמינים שותפים לאותה התחברות איכותית במערכת היחסים עם אלוהים. זו אמת סובייקטיבית השייכת לרובד "ב" כלומר, יש מאמינים שנהנים מאינטימיות עמוקה יותר עם אלוהים מאחרים. יש הרבה סיבות לכך, כמו חטא בחיי המאמין, חוסר בגרות, חוסר למידה, או חוסר התחייבות. כפי שראינו קודם, יוחנן ח 30-31 אומר שהתלמידות מותנית בעמידה בדבר אלוהים. אלו שמצייתים לדבר אלוהים נהנים מהתחברות קרובה אתו ועם תלמידיו. האינטימיות שזמינה למאמין המציית מתוארת ביוחנן יד 21
הַמַּחֲזִיק בְּמִצְווֹתַי וְשׁוֹמֵר אוֹתָן הוּא הָאוֹהֵב אוֹתִי, וְהָאוֹהֵב אוֹתִי אָבִי יֹאהַב אוֹתוֹ; גַּם אֲנִי אֹהַב אוֹתוֹ וַאֲגַלֶּה לוֹ אֶת עַצְמִי.
אנו נראה מאוחר יותר שהתחברות עם אלוהים היא נושא עיקרי בהרבה מקומות בכתובים, במיוחד באיגרת הראשונה של יוחנן. ההבחנה הזו בין שני המושגים תעזור לנו להבין קטעים מסובכים בכתובים ותעזור לנו להעשיר את החוויה שלנו עם אלוהים דרך עמידה בתנאים מסוימים. בראשונה ליוחנן, יוחנן מצהיר שהתכלית לכתיבת האיגרת היא לקדם את ההתחברות של הקוראים עם אלוהים ועם השליחים (הראשונה ליוחנן א 3-4).
אם המטרה של האיגרת היא להעמיק את ההתחברות, אז זו המסגרת שבה עלינו להבין את האיגרת, וזה אמור לעזור לנו לפרש את "המבחנים" שבאיגרת (להרחבה ראו את ההסברים לפסוקים של איגרת יוחנן). בעוד בשורת יוחנן נכתבה כדי ליצור מערכת יחסים עם אלוהים (יוחנן כ 31), האיגרת של יוחנן נכתבה כדי להעשיר את ההתחברות איתו (הראשונה ליוחנן א 3-4). אי אפשר להרויח מערכת יחסים עם אלוהים, אך כן ניתן להרוויח התחברות עמוקה יותר אתו.
אלו שלא נולדים אל תוך משפחתו של אלוהים מתמודדים עם משפטו של אלוהים שחורץ את דינם לאגם האש (השנייה לתסלוניקים א 7-9; התגלות כ 11-15). אך יש הבדל עצום בין איך שאלוהים דן עם לא נושעים לבין איך שהוא דן עם ילדיו. כאבא טוב, אלוהים מחנך את ילדיו. אל העברים יב 5-11 מלמד שתוכחה היא אחת הדרכים לבטא אהבה. הרשעת הלא נושעים על ידי אלוהים צדיק שייכת לאמת של רובד "א". אך תוכחת אלוהים שאוהב שייכת לרובד "ב". אין לבלבל בין קטעים שמדברים על כך שאלוהים מעניש ומוכיח את ילדיו לבין קטעים שמדברים על ההרשעה הנצחית. רבים חושבים שאל העברים גדוש באזהרות לגבי איבוד ישועה ואגם האש, אך כפי שנראה בהמשך האזהרות מיועדות למאמינים והן מערבות עונשים זמניים ולא נצחיים.
משפט הכסא הלבן והגדול הוא לא משפט כס המשיח
רבים חושבים שיהיה משפט אחד בלבד באחרית הימים, המשפט שיפריד בין המאמינים ללא מאמינים. אך בחשיבה הזו יש בעיות רבות. לדוגמה: ביוחנן ה 24, ישוע אומר שכל המאמין בו אֵינוֹ בָּא בְּמִשְׁפָּט כִּי אִם עָבַר מִמָּוֶת לְחַיִּים, אך בשנייה לקורינתים ה 10, שאול אומר כֻּלָּנוּ חַיָּבִים לְהֵרָאוֹת לִפְנֵי כֵּס הַמִּשְׁפָּט שֶׁל הַמָּשִׁיחַ. האם קיימת סתירה?
אם ניישם את עיקרון אמיתות ה"א" ואמיתות ה"ב", נוכל לפתור בקלות את הבעיה. יוחנן ה 24 הוא אמת ברובד "א" שמתייחס ללא מאמינים שמאמינים בישוע ומקבלים חיי עולם. הם לא יצטרכו לעמוד במשפט האחרון שמתואר בהתגלות כ 11-15, שהוא יהיה המשפט של הלא מאמינים אחרי שישוע יחזור כמלך. לעומת זאת, השנייה לקורינתים ה 10 הוא אמת ברובד "ב", שמדבר על כך שהמאמינים יצטרכו לתת דין וחשבון על איך שהם חיו על פני האדמה, זה משפט שנקרא "משפט כס המשיח", או bema ביוונית. המשפט הזה יקבע את שכרם של המאמינים במלכות השמים.
נוכל לסכם בטבלה הבאה את ההבחנות שעשינו בין אמיתות "א" לאמיתות "ב":
אמת "ב" | אמת "א" |
תלמידות | ישועה |
ציות לישוע כאדון | אמונה בישוע כמושיע |
זכייה בגמול נצחי | חסד עבור ישועה נצחית |
התקדשות | הצדקה |
פרס מורווח | מתנת חינם |
התחברות מותנית | מערכת יחסים נצחית שהוקמה |
תוכחה על חוסר ציות | הרשעה על חוסר אמונה |
משפט כס המשיח | משפט הכסא הלבן והגדול |
המאמין ה"בלתי רוחני" (נושעים החיים בחטא)
יש מאמינים הטוענים שנושע אמיתי לעולם לא יחיה בחטא, הוא אמנם יחטא לעתים, אך תבנית חייו תתאפיין בחיי קדושה, לעומתם, יש הטוענים שנושע אמיתי עלול ליפול לחיי חטא, ובכך לאבד את ישועתו. אנו נראה ששתי הגישות שגויות. הגישה הראשונה שגויה משום שהכתובים מניחים את העובדה שקיים מצב שבו נושעים עלולים ליפול לחיי חטא ואף לסיים את חייהם בצורה הזו, ואילו הגישה השנייה טועה בכך שהיא חושבת שמאמינים כאלו מאבדים את ישועתם.
אם כך, מי הוא ה"מאמין הבלתי רוחני"? מדובר על משיחי שבאופן מודע מסרב לציית לישוע למשך תקופה. הוא נושע אך מתנהג כמו לא מאמין (הראשונה לקורינתים ג 3). אנו לא דנים על מעידות ארעיות. אלא השאלה היא, האם קיים מצב שבו נושע מתמיד בחיים שמתאפיינים בחטא. אנו נראה שקיים מצב שבו נושע אמיתי יתכחש לישוע, יתמיד בחוסר אמונה ובחטא עד מותו. לעומת זאת, אם הם אכן נושעו, הם עדיין ילכו להיות עם האדון אחרי מותם.
התנגדויות אפשריות לכך שמצב "המאמין הבלתי רוחני" הוא אפשרי.
יש הטוענים שבעוד קיימים זמנים שבהם מאמינים נופלים בחטא, לא יתכן מצב של חוסר גדילה מוסרית או דפוס של חיי חטא מתמיד. אך השאלה שעולה היא, איפה הגבול? כמה חטאים, ובאיזו תדירות נחשבים כ"דפוס" של חיי חטא שמשקפים שהאדם לא נושע או של אדם שאיבד את ישועתו? מדוע לא קיים קנה מידה כזה בכתובים? אם כבר, הקורינתים התאפיינו בחיי חטא במלוא מובן המילה. שאול הגיע אליהם בשנת 52 אחה"ס, וארבע שנים מאוחר יותר הוא עדיין קרא להם בלתי רוחניים. הם נשארו מפולגים למשך ארבע שנים. שאר האיגרות מתעדות היבטים אחרים של החטא שלהם: קנאה, ריב (הראשונה לקורינתים ג 3), עידוד גילוי עריות (ה 1), תביעה משפטית נגד אחיהם באמונה (ו 1), זנות (ו 18), אדישות כלפי החלשים (פרקים ח-ט), שיכרות (יא 21), ושימוש אנוכי במתנות הרוח (יד 4). מיותר גם לציין שהמצב הזה היה יכול להימשך עד מות (ה 5; יא 30), והמוות הפיזי שלהם היה משפט מאלוהים על סירובם להגיב בכניעה להפצרות של שאול. עתה שלוש טענות עלולות לעלות כנגד הרעיון שקיימת האפשרות שנושע עלול לחיות חיי חטא (דבר שלא יפגע בישועתו):
"תיאולוגיה כזו תוביל לעידוד חיי חטא" (אנטינומיזם)
הטענה הראשונה היא שלימוד שטוען שנושע לא יאבד את ישועתו גם אם יחיה בחטא ובחוסר ציות מוחלט, יוביל מאמינים רבים לחיי חטא. על פי הטענה הזו, מאמין שלא חי באופן עקבי, חיי טהרה ונאמנות, הוא לא באמת נושע. אך שוב, כמה "טהרה" נדרשת כדי להצביע על ישועה? ומה לגבי שלמה, שאול ואחרים (עליהם תכף נדבר) שלא חיו חיי טהרה וקדושה באופן עקבי?
הטענה השנייה היא שאנשים יחשבו שכל מה שנחוץ עבור הישועה הוא להפציר על אמונה. כלומר, הם טוענים שאנשים עלולים לחשוב שכל מה שעליהם לעשות כדי להיוושע הוא לקבל מספר עובדות לגבי אמיתות הבשורה, דבר שיושיע אותם לפי מחשבתם. אך אנו לא טוענים שהפצרת האמונה היא מה שמושיעה. גם לא הסכמה עם מספר עובדות מושיעה. אנו גם לא טוענים שכל אלו שחיים בחטא הם בהכרח נושעים. אלא, מה שאנו טוענים הוא שאדם שכזה עשוי להיות נושע אך אלוהים הוא זה שיודע ושופט. למעשה, אותה הסכנה טמונה גם בתיאולוגיה ההפוכה. אנשים שלא נושעים באמת עלולים לחשוב שהם נושעים בגלל שהחטא שלהם הוא לא "עקבי" .התיאולוגיה ההפוכה דווקא עלולה לקדם את מה שהיא מתעבת (ביטחון שקרי בישועה). בגלל שהם מבססים את הביטחון של ישועתם במעשים החיצוניים שלהם, הם נמצאים בסכנה של ביטחון שקרי בישועה.
מאחר ולא קיים קנה מידה אובייקטיבי כדי לבחון אם המעשים שלנו מצביעים על כך שנושענו, זה מוביל למבחן סובייקטיבי אשר מוביל לכך שאנשים חושבים שהם נושעים כשהם לא. הסכנה שיהיו אנשים עם ביטחון שקרי לגבי ישועתם דווקא קיימת בתיאולוגיה שהמעשים הטובים משקפים ישועה. חיי חטא אינם נובעים לוגית בשום צורה מהתיאולוגיה שאומרת שהביטחון בישועה שלנו מגיע מלהביט במעשה המושלם והמספיק של ישוע על הצלב.
"האמונה תמיד מובילה\כוללת כניעה למצוותיו של ישוע"
עוד טעות נפוצה היא ערבוב בין כניעה למצוותיו של ישוע כתנאי לישועה. יש שחושבים שהם יצליחו למגר את חיי החטא בקרב המאמינים בכך שילמדו בקהילות שציות הוא חלק בלתי נפרד מהאמונה שמושיעה, ושכדי להיוושע, על כל אחד להפנות עורף לחטאיו ולהיכנע לאדנותו של ישוע. אך צריך להבהיר שגם אם זה היה נכון, שזה לא, פעולת הכניעה לאדנותו של ישוע בזמן הישועה, לא מבטיחה בשום צורה שהמאמין ימשיך להיכנע לאדנותו של ישוע למשך כל חייו. לכן, הטענה שאמונה שמושיעה בהכרח תוביל לציות, לא מראה בשום צורה שהנושע שמציית כתוצאה מהישועה, ימשיך תמיד לציית לאדון עד סוף חייו.
הוכחות מהכתובים (מהתנ"ך ומהברית החדשה) לכך שקיימים משיחיים בלתי רוחניים (שחייהם מתאפיינים בחטא)
כבדות אוזניים
מקום מרכזי בברית החדשה בנושא המשיחיים הבלתי רוחניים נמצא באל העברים ה 11-14. המחבר בדיוק התייחס לכהונתו של ישוע, כהונת מלכיצדק, כשהוא מבין שהמצב הרוחני של הקוראים מונע ממנו להסביר בפרטים:
עַל זֹאת יֵשׁ לָנוּ לוֹמַר דְּבָרִים רַבִּים, אַךְ קָשֶׁה לְהַסְבִּירָם מִפְּנֵי שֶׁכָּבְדוּ אָזְנֵיכֶם. (פס 11).
הם נהיו כבדי אזניים. כלומר הם לא היו תמיד ככה. המילה שמשומשת כאן היא nōthros. משמעות המילה היא תפיסה איטית כתוצאה מחוסר אחראיות. מדובר על לקות מוסרית עליה הם היו אחראים. ביוונית הקלאסית מילה זו שומשה כתואר עבור מישהו שבעקשנותו מסרב לציית.
הִנֵּה בִּזְמַן שֶׁעֲלֵיכֶם לִהְיוֹת כְּבָר מוֹרִים, שׁוּב צְרִיכִים אַתֶּם לְמִישֶׁהוּ שֶׁיְּלַמֵּד אֶתְכֶם אֶת רֵאשִׁית יְסוֹדוֹת דִּבְרֵי אֱלֹהִים וְנִהְיֵיתֶם זְקוּקִים לֶחָלָב וְלֹא לְמָזוֹן מוּצָק (פס' 12).
הֵן כָּל מִי שֶׁמַּאֲכָלוֹ חָלָב אֵינֶנּוּ מֵבִין בְּדִבְרֵי צֶדֶק, כִּי עוֹדֶנּוּ תִּינוֹק (פס' 13).
אַךְ הַמַּאֲכָל הַמּוּצָק הוּא לַמְבֻגָּרִים, אֵלֶּה אֲשֶׁר חוּשֵׁיהֶם הֻרְגְּלוּ עַל-יְדֵי הַנִּסָּיוֹן הַמַּעֲשִׂי לְהַבְחִין בֵּין טוֹב לְרַע. (פס' 14).
מה שמאפיין במקרה הזה את המשיחי הבלתי רוחני הוא ההתמדה בחטא לאורך זמן, הדבר שלפי טענתם של אחדים, לא יכול לקרות לנושעים. בפסוק הזה אין הבחנה בין מאמינים ללא מאמינים, אלא בין "תינוקות" במשיח לבין "המבוגרים" ( פס' 13-14). מחבר אל העברים רוצה שהם יתקדמו ממצב של ילדות אל תוך הבגרות. הכתובים לעולם לא מתייחסים למעבר מילדות לבגרות כאל מעבר ממצב של אבדון אלי ישועה מאגם האש (לדוגמה אפסים ד 13-14).
הבעיה עם המאמינים הייתה שהם סירבו לגדול. היה להם את כל הזמן עד אז להתבגר רוחנית, אך הם בחרו שלא. לכן, המשיחי הבלתי רוחני מתאפיין כך:
- הוא מסרב לגדול לאורך זמן.
- חוסר הבנה בדברי צדק.
- הוא זקוק לחלב ולא למזון מוצק.
- והוא כבד אוזניים בגלל מחסור ב"מזון מוצק".
ארבעת הדברים הללו יאפיינו אדם שאמונתו "מתה" (יעקב ב 17). הכתובים גדושים בדוגמאות של נושעים שנהיו בלתי רוחניים, כבדי אוזניים.
נשיאי העדה
מה לגבי 250 נשיאי העדה שבספר במדבר טז 2?
המנהיגים האלה שהצטרפו לקרח ולעדתו במרד נקראים "אנשי שם" (אנשים מפורסמים)", "קראי מועד" (הנקראים אל אוהל מועד). הם מוגדרים בבמדבר א 16 כ"ראשי אלפי ישראל". הם היו ידועים כחכמי הדור ולכן הם נקראו להיות יועצים לעניינים חשובים של השבטים. כאשר הם נבחרו, הם נתפסו כאנשים בעלי הבנה, וניסיון. משה גם כן אישר זאת, והאמין שהם היו חכמים ונבונים (א 11-15). הם הובילו את העם בהקרבת קורבנות (במדבר ז), הוקדשו לעבודת אוהל מועד (במדבר ח), שמרו את חג הפסח (במדבר ט). אפשר להגיד שהאנשים האלה היו המנהיגים הנושעים של העם. האם אפשר באמת להטיל ספק בכך שהאנשים האלה לא היו באמת מאמינים באלוהי ישראל, שהם רק העמידו פנים? בוודאי שלא. יחד עם זאת, הם התנגדו למשה ואהרון (טז 2-3) והתאגדו נגד אלוהים (טז 11), ואלוהים השמיד אותם (טז 30-32).
שאול המלך
זה ברור ששאול היה נושע. הוא נמשח על ידי אלוהים להיות מלך (שמואל א' י 1, 24), רוח הקודש נפלה עליו והוא השתנה (פס' 6-11). רוח הקודש נפלה עליו לעתים קרובות והניעה אותו לצדק (שמואל א' יא 6). הוא גירש את כל המכשפים מהארץ (כח 3). אפילו בזמנים הרעים שלו הוא זכר שאלוהים ענה על תפילותיו בעבר (כח 15), והייתה לו אמונה מסוימת ונטייה מסוימת לטוב (כד 16-21). הוא עדיין התפלל (כח 6), והוא עדיין היה יכול לחזור בתשובה. כל הדברים האלה אמורים להצביע לאלו שמאמינים שמעשים טובים מוכיחים ישועה, על כך ששאול היה נושע (כו 21, 25).
לפי התיאולוגיה שלהם (שמעשים טובים מוכיחים שהאדם נושע) שאול ענה על הקריטריונים והוא כן היה נושע, הוא האמין באלוהים והראה ראיות לכך דרך חיים שהתבטאו במעשים טובים. אך בשלב מסוים שאול נהיה "בלתי רוחני". הוא נהיה לא צייתן והוא איבד את התפקיד המלכותי שלו (שמואל א טו 24-25).
זה מקביל לחוויה של המאמינים הבלתי רוחניים, שכמו שאול, יאבדו את הירושה שלהם ולא ימלכו במלכות השמים, כלומר, לא יירשו אותה. הוא נהיה אכזב (שמואל א' יח 21). הוא המשיך באופן רצוף ועקבי בחטא ובכעס (שמואל א יח 29). הוא לא התמיד בקדושה. אלוהים הוכיח אותו בכך ששלח רוח רעה עליו (שמואל א יט 9). שאול רצח את כהני יהוה (שמואל א' כב 17-18). כשמחבר ספר דברי הימים סיכם את חייו של שאול, הוא כתב:
וַיָּמָת שָׁאוּל בְּמַעֲלוֹ אֲשֶׁר מָעַל בַּיהוָה עַל-דְּבַר יְהוָה אֲשֶׁר לֹא-שָׁמָר וְגַם-לִשְׁאוֹל בָּאוֹב לִדְרוֹשׁ; וְלֹא-דָרַשׁ בַּיהוָה וַיְמִיתֵהוּ וַיַּסֵּב אֶת-הַמְּלוּכָה לְדָוִיד בֶּן-יִשָׁי; (דברי הימים א 13-14)
שאול היה אדם מאמין שנהיה בלתי רוחני. בנוסף לכך, הוא התמיד בחטא עד מותו. כל תיאולוגיה שטוענת שנושע בהכרח יתמיד בקדושה עד מותו מופרכת על ידי דוגמה אחת של נושע שלא התמיד בקדושה עד מותו. חייו של שאול מפריכים את התיאולוגיה הזו.
הדור של בני ישראל במדבר
על פי משה, היהודים שעזבו את מצרים היו מאמינים שעבדו את אלוהים.
וַיַּאֲמֵן הָעָם וַיִּשְׁמְעוּ כִּי-פָקַד יְהוָה אֶת-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְכִי רָאָה אֶת-עָנְיָם וַיִּקְּדוּ וַיִּשְׁתַּחֲווּ (שמות ד 31)
הם האמינו באלוהים ושיקפו את זה על ידי זה שהם השתחוו לו. לא רק שהם האמינו והשתחוו לאלוהים, הם גם בטחו בו והיו יראים אותו:
וַיַּרְא יִשְׂרָאֵל אֶת-הַיָּד הַגְּדֹלָה אֲשֶׁר עָשָׂה יְהוָה בְּמִצְרַיִם וַיִּירְאוּ הָעָם אֶת-יְהוָה וַיַּאֲמִינוּ בַּיהוָה וּבְמֹשֶׁה עַבְדּוֹ (שמות יד 31 ראו גם ירמיהו ב 1-3).
זו הסיבה ששאול ראה אותם כמאמינים כשכתב: וְכֻלָּם נִטְבְּלוּ לְמֹשֶׁה בֶּעָנָן וּבַיָּם. כֻּלָּם אָכְלוּ אוֹתוֹ מַאֲכָל רוּחָנִי,(דברים ח' ג') וְכֻלָּם שָׁתוּ אוֹתוֹ מַשְׁקֶה רוּחָנִי, כִּי שָׁתוּ מִן הַצּוּר הָרוּחָנִי הַהוֹלֵךְ עִמָּהֶם וְהַצּוּר הוּא הַמָּשִׁיחַ (הראשונה לקורינתים י 2-4).
מחבר תהלים אומר לנו, יַּאֲמִינוּ בִדְבָרָיו יָשִׁירוּ תְּהִלָּתוֹ (תהלים קו 12).
לכן, עלינו לומר, שבני ישראל בדור של יציאת מצרים היו מאמינים. הם "שתו" "מן הצור הרוחני", כלומר, הם האמינו במשיח. אנו לא טוענים שכל אחד מהם היה נושע, אלא כקבוצה, משה ושאול הכריזו שהם היו קבוצה מאמינה.
למרות זאת, הקבוצה הזו לא צייתו לאלוהים והקשו את לבבם (אל העברים ג 7-11).
אֲבָל בְּרֻבָּם לֹא רָצָה אֱלֹהִים וְהֵם הוּמְתוּ בַּמִּדְבָּר. (הראשונה לקורינתים י 5)
נכתב עליהם כך בתהלים: וְלֹא יִהְיוּ כַּאֲבוֹתָם דּוֹר סוֹרֵר וּמֹרֶה דּוֹר לֹא-הֵכִין לִבּוֹ וְלֹא-נֶאֶמְנָה אֶת-אֵל רוּחוֹ (תהלים עח 8).
האם נושעים יכולים להיקרא "רעים" כך אלוהים קרא למאמינים של הדור הזה (דברים א 35).
ושוב, התיאולוגיה שנושע יתמיד בחיי קדושה מופרכת. יש כאן קבוצה של מאמינים שהאמינו באלוהים, בטחו בו, השתחוו לו. אך הם נהיו סרבנים, קשי לב, ורעים. לא רק שהם סרו מאלוהים, אלא הם התמידו במצב הזה עד סוף חייהם.
שלמה
מלכים א' פרקים א-י, מתארים את תפארתו של שלמה ומסירותו לאלוהים. אלוהים נענה לבקשתו לקבל חוכמה יחד עם ההבחנה בין הטוב לרע (מלכים א' ג 9). הענוה שלו (מלכים א' ג 7), האינטימיות שלו עם אלוהים (ג 11-12), התפילה שלו עבור התמסרות (ח 23-53), מראים שהוא היה נושע. הוא כתב שלושה ספרים שכלולים בכתבי הקודש, מה שמראה על חכמה אלוהית שזמינה רק לאנשים נושעים.
אך בתחילת פרק יא, שלמה עזב את אלוהים. הוא התחיל לאהוב נשים נכריות (יא 1), בניגוד גמור למצוותו של אלוהים (פס' 2). הנשים הללו גרמו לו לעבוד אלילים, והוא כבר לא היו מסור לאלוהים (פס' 2). הוא הפך לעובד אלילים (פס' 5). הוא עשה את הרע בעיני אלוהים ולא הלך אחריו (פס' 6). הוא לא שמר את מצוותיו (11), והשתחווה לאלילים. אלוהים התחיל להוכיח אותו. הוא הסיר את המלכות מידיו (יא 11, 34). הוא הקים לו אויבים: את הדד האדמי (פס' 14), רזון בן אלידע, ואחרים (פס' 23). שלמה ניסה להרוג את ירבעם (פס' 40). שלמה לא חזר בתשובה והיה במצב כזה עד מותו. המלכות התפלגה בגלל חטאו (יב 1-33).
אגדה יהודית ידועה טוענת שהוא כתב את שיר השירים כאשר הוא היה צעיר, את משלי כאשר היה באמצע חייו, אחר כך נפל בחטא ושב לאלוהים כאשר כתב את קהלת בהיותו זקן. אך הכתובים אומרים בבירור וַיְהִי לְעֵת זִקְנַת שְׁלֹמֹה נָשָׁיו הִטּוּ אֶת-לְבָבוֹ אַחֲרֵי אֱלֹהִים אֲחֵרִים וְלֹא-הָיָה לְבָבוֹ שָׁלֵם עִם-יְהוָה אֱלֹהָיו כִּלְבַב דָּוִיד אָבִיו (מלכים א' יא 4). המחבר של מלכים א מסכם את חייו כך, וַיַּעַשׂ שְׁלֹמֹה הָרַע בְּעֵינֵי יְהוָה וְלֹא מִלֵּא אַחֲרֵי יְהוָה כְּדָוִד אָבִיו (פס' 6), וגם וַיִּתְאַנַּף יְהוָה בִּשְׁלֹמֹה כִּי-נָטָה לְבָבוֹ מֵעִם יְהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל הַנִּרְאָה אֵלָיו פַּעֲמָיִם (פס' 9). שום ראיה לא מצביעה על כך שהוא חזר בתשובה. למעשה ככל ששלמה הזדקן, כך הוא התרחק יותר מאלוהים (פס' 33).
ושוב, הטענה שנושעים יתמידו בחיי קדושה ובאמונה היא שגויה.
מלכי ישראל ויהודה
רחבעם. רחבעם היה בנם של שלמה ונעמה והוא היה המלך האחרון של הממלכה לפני הפיצול והמלך הראשון של יהודה (913-931 לפנה"ס). הזקנים הציעו לו שיקל על העם עם המיסים (מלכים א' יב 6-7). אך רחבעם הקשיב לעצת הצעירים איתם הוא גדל ואף החמיר במיסים והקשה יותר על העם (יב 8-11). כתוצאה מכך, הממלכה התפצלה למלכות הצפונית, מלכות ישראל, ולמלכות הדרומית, מלכות יהודה.
בתחילת הדרך, הוא ציית לאלוהים (מלכים א יב 24). רחבעם שימר את עבודת המקדש בירושלים, וכתוצאה מכך, מאמינים רבים עזבו את הממלכה הצפונית ועברו ליהודה (דברי הימים ב יא 13-17). במשך שלוש שנים רחבעם הלך אחרי דרכם של דוד ושלמה (מלכים א' יא 17). אך בשלב מסוים הוא עזב את אלוהים, כנראה בגלל ההשפעה של הנשים הנכריות ובגלל הקשר שלו עם צעירים רעים (דברי הימים ב' יג 7). כתוצאה מכך, אלוהים הקים את שישק כדי להרוס את המלכת. מחבר דברי הימים כותב, "וַיְהִי כְּהָכִין מַלְכוּת רְחַבְעָם וּכְחֶזְקָתוֹ עָזַב אֶת-תּוֹרַת יְהוָה וְכָל-יִשְׂרָאֵל עִמּוֹ" (דברי הימים ב' יב 1). אם הוא עזב את תורת אלוהים, זה אומר שלפני כן הוא הלך אחריה. ואלוהים אמר: "אַתֶּם עֲזַבְתֶּם אֹתִי וְאַף-אֲנִי עָזַבְתִּי אֶתְכֶם בְּיַד-שִׁישָׁק" (פס' 5). כאשר שישק המלך המצרי איים לפלוש, רחבעם הקשיב לנביא שמעיה, חזר בתשובה והשפיל את עצמו לפני אלוהים, וכתוצאה מכך, אסון נמנע (דברי הימים ב' יב 6-7). לכן, אלוהים הבטיח שהזעם שלו לא יבוא על ירושלים דרך שישק אלא שיהודה תהיה תחת מרות המצרים כך שהם ילמדו עֲבוֹדָתִי וַעֲבוֹדַת מַמְלְכוֹת הָאֲרָצוֹת (פס' 8). כלומר שילמדו את ההבדל בין לשרת את אלוהים לבין לשרת את המלכים של ארצות אחרות. מחבר ספר דברי הימים מסכם כך את חייו של רחבעם:
וַיַּעַשׂ הָרָע כִּי לֹא הֵכִין לִבּוֹ לִדְרוֹשׁ אֶת-יְהוָה (פס' 14).
ושוב אנו רואים איש אלוהים מסור שנופל וסר מהדרך ולא מתמיד בקדושה עד לימיו האחרונים.
יהוא. יֵהוּא בֶן יְהוֹשָׁפָט בֶּן נִמְשִׁי (גם יֵהוּא בֶן-נִמְשִׁי). מלך על ממלכת ישראל בשנים 842 עד 814\815 לפנה"ס (מלכים ב' י 36). הוא נבחר להיות מלך על ידי אלוהים (מלכים ב' ט 2-3) בידי אלישע הנביא (מלכים ב' ט 1-13). האם אלוהים היה מושח מישהו לא מאמין למלוך על העם שלו?
הוא ביטל את הסגידה לאליל הבעל (מלכים ב' י 10-28).
אך הוא המשיך לעבוד את עגלי הזהב בבית אל ודן (פס' 29-31). יהוא היה מאמין באלוהים והוא מונה לכס המלכות על ידי נביא אדוני. בגלל שהוא הרס את עבודת הבעל, אלוהים אמר לו יַעַן אֲשֶׁר-הֱטִיבֹתָ לַעֲשׂוֹת הַיָּשָׁר בְּעֵינַי כְּכֹל אֲשֶׁר בִּלְבָבִי עָשִׂיתָ לְבֵית אַחְאָב בְּנֵי רְבִעִים יֵשְׁבוּ לְךָ עַל-כִּסֵּא יִשְׂרָאֵל (פס' 30). כלומר הוא נושא את כל הראיות לכך שהוא היה נושע, אך הוא לא שמר את מצוות אלוהים "בכל לבבו". וְיֵהוּא לֹא שָׁמַר לָלֶכֶת בְּתוֹרַת-יְהוָה אֱלֹהֵי-יִשְׂרָאֵל בְּכָל-לְבָבוֹ לֹא סָר מֵעַל חַטֹּאות יָרָבְעָם אֲשֶׁר הֶחֱטִיא אֶת-יִשְׂרָאֵל (פס' 31). הנה דוגמה לעוד מאמין בלתי רוחני שלא הלך אחרי אלוהים בכל ליבו.
יואש. העובדה שמלך יכול ללכת אחרי אלוהים, להיות נושע, ויחד עם זאת להתפשר בהיבטים מסוימים במלוכתו, היא עובדה שחוזרת על עצמה בספרי מלכים ודברי הימים. לדוגמה, וַיַּעַשׂ יְהוֹאָשׁ הַיָּשָׁר בְּעֵינֵי יְהוָה כָּל-יָמָיו אֲשֶׁר הוֹרָהוּ יְהוֹיָדָע הַכֹּהֵן (מלכים ב' יב 3). למשך 23 שנים בזמן הזה, וַיַּעַשׂ יוֹאָשׁ הַיָּשָׁר בְּעֵינֵי יְהוָה כָּל-יְמֵי יְהוֹיָדָע הַכֹּהֵן (דברי הימים ב' כד 2), הוא היה תחת ההשפעה של כהן מסור, יהוידע. עם זאת, לאחר מותו של יהוידע, שרי יהודה הגיעו אל יואש וביקשו חופש פולחן גדול יותר, ויואש נענה לבקשתם (דברי הימים ב' כד 16-18). לאחר שהאלילים והאשרים הוקמו בכל הארץ, אלוהים שלח את זכריה הנביא להזהיר את המלך. בגלל שיואש נטש את אלוהים, זכריה אמר שאלוהים נטש אותו (דברי הימים ב' כד 20). התגובה של יואש הייתה חריפה והוא גרם לסקילתו של זכריה. אלוהים שפט אותו בכך שהביא עליו את צבא ארם, שהביס את צבאו של יואש ופצע אותו קשות (דברי הימים ב' כד 24).
הנה עוד דוגמה לאדם נושע שעשה את הישר בעיני אלוהים למשך 23 שנים, אך כמו שלמה, עזב את אלוהים וחי תחת חטא עד יום מותו. רבים יאמרו שהעובדה שהוא עזב את אלוהים מוכיחה שהוא לא היה באמת נושע, אך מדובר בהנחה תאולוגית חסרת בסיס שנכפית על הטקסט.
אמציה. אמציה, שמלך על יהודה למשך 29 שנים, עשה את הישר בעיני אלוהים: יַּעַשׂ הַיָּשָׁר בְּעֵינֵי יְהוָה רַק לֹא כְּדָוִד אָבִיו כְּכֹל אֲשֶׁר-עָשָׂה יוֹאָשׁ אָבִיו עָשָׂה (מלכים ב' יד 3). אך הוא לא עשה זאת כְּדָוִד אָבִיו. למעשה, הוא לעולם לא הסיר את הבמות והוא התיר לאנשים לזבוח שם (מלכים ב' יד 4). מחבר ספר דברי הימים אומר שלמרות שהוא עשה את הישר בעיני אלוהים, הוא לא עשה זאת בלב שלום (דברי הימים ב' כה 2). הוא הפנה עורף לאלוהים וכך המשיך עד מותו. מה שמוכיח שיש שני סוגי נושעים: הרוחניים, שעושים את רצון אלוהים בלב שלום, והבלתי רוחניים- ואלו שלא.
עזריה, עוד מלך יהודה שעשה את הישר בעיני אלוהים, גם כן התיר לאנשים להקריב קרבנות בבמות (מלכים ב' טו 3-4). כתוצאה מכך, אלוהים הכה אותו בצרעת עד יום מותו.
עוזיהו. המלך עוזיהו עשה את הישר בעיני אלוהים (דברי הימים ב' כו 4) בשנותיו הראשונות כמלך. בסביבות 767 לפנה"ס הוא נהיה המלך העשירי של יהודה. וַיְהִי לִדְרֹשׁ אֱלֹהִים בִּימֵי זְכַרְיָהוּ הַמֵּבִין בִּרְאֹת הָאֱלֹהִים וּבִימֵי דָּרְשׁוֹ אֶת-יְהוָה הִצְלִיחוֹ הָאֱלֹהִים (דברי הימים ב' כו 5). אז הנה עוד מלך שעשה את הישר בעיני אלוהים, שדרש אותו וירא אותו. אבל, כשהוא נהיה בעל כוח, הוא נפל אל תוך חטא בגלל גאוותו (דברי הימים ב' כו 16) והפך לבלתי נאמן כלפי אלוהים. כתוצאה מכך הוא חלה בצרעת עד יום מותו. והמלכות ניתנה ליותם, בנו.
אסא. המחשה קלאסית לאדם נושע שנפל אל תוך מצב "בלתי רוחני" מתמיד ומת בתוך מצב כזה היה אסא, המלך השלישי של המלכות הדרומית, מלכות יהודה (956- 916 לפנה"ס) נכדו של רחבעם. עשר השנים הראשונות של מלכותו היו שנות שגשוג ושלווה (דברי הימים ב' יד 1). אלו שטוענים שהישועה נמדדת לפי המעשים, חייבים להודות שמדובר באדם נושע, משום שנאמר לנו שהוא עשה את הישר בעיני אלוהים (פס' 2). ראיה נוספת לכך שהוא היה נושע נמצאת בדברי הימים, שם כתוב שהוא ציווה על יהודה לדרוש את אלוהים (דברי הימים ב' יד 3). הוא הסיר את הבמות ועשה שינויים חיוביים רבים (יד 5; טו 8). כשארצו הייתה בסכנה הוא נאמר: וַיִּקְרָא אָסָא אֶל-יְהוָה אֱלֹהָיו וַיֹּאמַר יְהוָה אֵין-עִמְּךָ לַעְזֹר בֵּין רַב לְאֵין כֹּחַ עָזְרֵנוּ יְהוָה אֱלֹהֵינוּ כִּי-עָלֶיךָ נִשְׁעַנּוּ וּבְשִׁמְךָ בָאנוּ עַל-הֶהָמוֹן הַזֶּה יְהוָה אֱלֹהֵינוּ אַתָּה אַל-יַעְצֹר עִמְּךָ אֱנוֹשׁ (דברי הימים ב' יד 10).
לעומת זאת, ככל שעבר הזמן, הוא התחיל להסס בביטחונו באלוהים (דברי הימים ב' טז 7). כשהנביא חנני הרואה הוכיח את אסא על כך שסמך על מלך ארם, אסא כעס עליו ושם אותו בכלא. באותו הזמן אסא התחיל לדכא את העם באופן אכזרי (דברי הימים ב' טז 10). בשנים מאוחרות יותר, הוא נהיה מאוד חולה ועדיין נאמר עלו כך: וַיֶּחֱלֶא אָסָא בִּשְׁנַת שְׁלוֹשִׁים וָתֵשַׁע לְמַלְכוּתוֹ בְּרַגְלָיו עַד-לְמַעְלָה חָלְיוֹ וְגַם-בְּחָלְיוֹ לֹא-דָרַשׁ אֶת-יְהוָה כִּי בָּרֹפְאִים (פס' 12). הוא מת במצב של חטא. ושוב הטענה של התיאולוגיה שאומרת שנושעים יתמידו בקדושה עד סוף חייהם מופרכת.
הטענה שהמלכים הללו לא היו באמת נושעים היא טענה שמלבישה הנחה תאולוגית חסרת בסיס מהכתובים.
לוט
לוט נקרא "צדיק" בשנייה לפטרוס ב 7. אם פטרוס לא היה כותב את זה, כנראה שלא היינו חושבים שלוט היה בכלל נושע. הוא נכנס מרצונו לעיר מושחתת, סדום, מקום שבו האנשים היו חוטאים בצורה נוראית נגד אלוהים (בראשית יג 12-13). הוא הציע לאנשי העיר את בנותיו למטרת הנאות מיניות כדי להציל את האורחים שלו (בראשית יט 8). האזכור האחרון שלו בכתובים מופיע כשהוא היה זקן, שיכור, ושם נאמר לנו שהוא שכב עם בתו (בראשית יט 33). בעוד שההתנהגות של לוט לא מפריכה את הטענה שנושעים יתמידו באמונה עד סוף חייהם, הנפילות המוסריות שלו מוכיחות שאמונה לא בהכרח תמיד באה לידי ביטוי במעשים טובים.
שני סוגי מאמינים
הכתובים מציינים באופן מפורש שני סוגים של מאמינים. נאמר לנו כפי שראינו קודם, שמלך חזקיה התהלך לפני אלוהים עם לב שלם (מלכים ב' כ 3), אבל אמציה עשה את הישר בעיני אלוהים לא בלב שלם (מלכים ב' כה 2). על שלמה נאמר, יְהִי לְעֵת זִקְנַת שְׁלֹמֹה נָשָׁיו הִטּוּ אֶת-לְבָבוֹ אַחֲרֵי אֱלֹהִים אֲחֵרִים וְלֹא-הָיָה לְבָבוֹ שָׁלֵם עִם-יְהוָה אֱלֹהָיו כִּלְבַב דָּוִיד אָבִיו (מלכים א' יא 4). מזה אנו למדים שיש נושעים שמסורים באופן מוחלט לאדון, כמו דוד, ואלו שלא, כמו שלמה שסיים את חייו בעבודת אלילים. יהוא לֹא שָׁמַר לָלֶכֶת בְּתוֹרַת-יְהוָה אֱלֹהֵי-יִשְׂרָאֵל בְּכָל-לְבָבוֹ לֹא סָר מֵעַל חַטֹּאות יָרָבְעָם אֲשֶׁר הֶחֱטִיא אֶת-יִשְׂרָאֵל (מלכים ב' י 31). מאמינים מסוים הולכים בזהירות אחרי אלוהים בכל לבבם, ויש כאלו שלא. לכן, לפי הכתובים יש שני סוגי משיחיים: אלו שהולכים אחרי האדון בכל לבבם ואלו שלא.
בברית החדשה, שאול לימד את אותו הדבר. במקום להתייחס לאלו שהולכים אחרי אלוהים בכל לבבם ואלו שלא, הוא מתייחס לשתי קטגוריות של משיחיים ככלים לכבוד ולקלון:
20 הִנֵּה בְּבַיִת גָּדוֹל לֹא רַק כְּלֵי זָהָב וְכֶסֶף, אֶלָּא גַּם כְּלֵי עֵץ וְחֶרֶס, וּמֵהֶם כַּמָּה לְכָבוֹד וְכַמָּה לְקָלוֹן. 21 לְפִיכָךְ אִם אִישׁ יְטַהֵר אֶת עַצְמוֹ מֵאֵלֶּה יִהְיֶה כְּלִי לְכָבוֹד, מְקֻדָּשׁ וּמוֹעִיל לְבַעַל הַבַּיִת וּמוּכָן לְכָל מַעֲשֶׂה טוֹב. (השנייה לטימותיאוס ב 20-21).
בראשונה לקורינתים ג 15, שאול דיבר על שני סוגי משיחיים, אלו שעושים מעשי זהב וכסף, ואבנים יקרות, ואלו שעושים מעשי עץ, חציר או קש. אלו שמייצרים את הסוג השני של המעשים, נקראים לטהר את עצמם (השנייה לטימותיאוס ב 21). יש המבינים פסוק זה כהזמנה לישועה כלפי משיחיים מזויפים. אך הזמנה לישועה מאגם האש היא לא הזמנה לטיהור עצמי מחטאים, אלא הזמנה לישועה היא הקריאה להאמין בישוע לשם חיי עולם. שאול דיבר אל מאמינים שהתרחקו מהאדון, הוא קורא להם לבקש סליחה.
לאבד את המליחות.
"אַתֶּם מֶלַח הָאָרֶץ, וְאִם תֹּאבַד לַמֶּלַח מְלִיחוּתוֹ, כֵּיצַד תֻּחְזַר לוֹ? הֵן לֹא יִצְלַח עוֹד לְשׁוּם דָּבָר כִּי אִם לְהַשְׁלִיכוֹ הַחוּצָה לִהְיוֹת מִרְמָס לְרַגְלֵי הַבְּרִיּוֹת. (מתי ה 13)
למלח היו שימושים רבים בעולם העתיק. הוא שימש כתבלין (איוב ו 6; קולוסים ד 6), והוא היה קשור לטהרה (שמות ל 35; מלכים ב' ב 19-22). הוא גם שומש כחומר משמר. קשה להבין את האנלוגיה של ישוע לגבי המלחיות בחיי המאמין. לעומת זאת, האמונה המשיחית שימרה את החברה.
בגלל שההרכב הכימי של המלח הוא יציב, המשל המדויק הוא בעייתי. יכול להיות שהמלח המדובר כאן הוא המשקע שנוצר מהתאדות בים המלח. המשקע הוא לא טהור והוא מכיר מינרלים אחרים. לכן, המלח נהיה חסר מליחות בגלל הנוכחות של מינרלים אחרים. כנראה הכוונה לכך שמאמינים יכולים לאבד את מליחותם וכתוצאה מכך להפוך לחסרי יעילות. הביטוי "תאבד מליחותו" בצורת הפועל ביוונית, משמעותו להיות לכסיל, או להיות חסר טעם (מרקוס ט 50). בנוסף לכך, הם יכולים להיזרק ולהיות מרמס לרגלי הבריות. מדובר על משיחי כושל, משיחי "כסיל" שבנה את ביתו על החול (מתי ז 24-27) או כמו חמש העלמות הכסילות (כה 1-13). כל אלו הם משלים לאותו הנושא. למשיחיים שחיים בסגנון חיים לא מועיל למלכות השמים. חוסר המליחות היא אם כך ככל הנראה מטפורה לחוסר יעילות\שימושיות. ההשלכה השלילית מצביעה על הערכה שלילית של חיים מבוזבזים וחסרי יעילות במשפט כס המשיח כאשר המשיחי "חסר המליחות" יאבד את שכרו (השנייה ליוחנן 8), יבוש מפניו בבואו (הראשונה ליוחנן ב 28), יישפט על כל הרע שהוא עשה (השנייה לקורינתים ה 10), ויאבד את כל מה שניתן לו (מרקוס ד 25). יש מאמינים שהאמונה שלהם לא מועילה, לא חיה ולא פוריה (אמונה מתה), כלומר, האמונה שלהם היא חסרת כוח שמונע על ידי מעשים טובים (יעקב ב 14) והיא לא מועילה להתקדשות (יעקב ב 20).
שוב, הכתובים מניחים את האפשרות שיתקיימו נושעים שכאלו, הטענה שכל הנושעים יתמידו ויעמדו באמונה ובמעשים טובים, היא חסרת כל בסיס.
קטנים במלכות השמים
לָכֵן כָּל הַמֵּפֵר אַחַת מִן הַמִּצְווֹת הַקְּטַנּוֹת הָאֵלֶּה וּמְלַמֵּד כָּךְ אֶת הַבְּרִיּוֹת, קָטוֹן יִקָּרֵא בְּמַלְכוּת הַשָּׁמַיִם. (מתי ה 19).
האדם שבפסוק הזה הוא בתוך מלכות השמים, אך לא רק שהוא לא מציית למצוות הכי קטנות (כנראה הכוונה למצוות שבדרשה על ההר), אלא שהוא מלמד גם אחרים לא לציית! כלומר, הוא מכשיל אחרים (מתי יח 6), אבל הוא נושע, הוא במלכות. ללמד משהו בניגוד לדבר אלוהים מצביע על כך שהוא נביא שקר. אך אותם נביאי שקר הם נושעים.
פסוק זה מפריך בצורה מוחצת את הטענה שאנשים שחיי חטא מאפיינים אותם הם לא נושעו מלכתחילה או שהם אנשים שאיבדו את ישועתם. אלא, מדובר על אנשים נושעים, שאיבדו את שכרם.
הבלתי רוחניים (הראשונה לקורינתים ג 1-4)
שאול כותב כאן מפורשות שקיים מצב שנושעים יתנהגו כמו אנשים לא מאמינים: וּמֵאַחַר שֶׁיֵּשׁ בְּקִרְבְּכֶם קִנְאָה וּמְרִיבָה, הָאֵין אַתֶּם בִּלְתִּי-רוּחָנִיִּים וּמִתְנַהֲגִים כְּמוֹ הָאֲנָשִׁים? (פס' 3), מה שרבים טוענים שהוא לא ייתכן, נאמר כאן במפורש שהוא ייתכן ואף קורה בפועל. אך רבים ינסו להצדיק את הלימוד שלהם ויגידו שהם התנהגו כך (כמו לא מאמינים) למשך זמן מוגבל. אם כך, אז למה זה אפשרי שכל הפועל של המאמין יישרף במשפט כס המשיח (הראשונה לקורינתים ג 15)? איך זה בכלל אפשרי שמשיחי ימשיך לחיות בחטא עד המוות בלי להספיק לחזור בתשובה, (הראשונה לקורינתים יא 27-30)?
הקטע הזה למעשה מציג שלושה סוגים של מאמינים: המאמין הרוחני\הבוגר (ב 14), המאמין הלא בוגר\תינוקות במשיח (ג 1), והבלתי רוחניים (ג 3).
לקבל לריק את חסד אלוהים
כפי שידוע לכולם, שאול היה ממש מוטרד לגבי המצב הרוחני של המאמינים בקהילת קוריתנוס. בשלב מסוים הוא דואג שההצדקה שלהם (הראשונה לקורינתים ו 11), ההתרצות שלהם (השנייה לקורינתים ה 18), וההנאה ממתנות הרוח בסופו של דבר לא יביאו לשום דבר. הוא כותב כך:
כֵּיוָן שֶׁאֲנַחְנוּ שֻׁתָּפִים לְפָעֳלוֹ, אָנוּ גַּם מְבַקְשִׁים מִכֶּם: אַל נָא תְּקַבְּלוּ לָרִיק אֶת חֶסֶד אֱלֹהִים (השנייה לקורינתים ו' 1).
בתאולוגית "התמדת הקדושים" (שנושעים בהכרח יתמידו בקדושה) המשפט הזה הוא לא עקבי. על פי התיאולוגיה שלהם, הישועה לעולם לא תיכשל בתוצאותיה, היא בהכרח תמיד תוביל לתהליך ההתקדשות. אך דווקא שאול דאג שלא, והדאגה שלו מניחה שקיימת האפשרות שהישועה שלהם לא תוביל לתהליך ההתקדשות. מה שמראה שתהליך ההתקדשות לא נובע אוטומטית מהישועה. מכאן, יש שני סוגי משיחיים, אלו שמקבלים את חסד אלוהים לריק, ואלו שלא.
עצלנות ובטלנות
כִּי שָׁמַעְנוּ שֶׁיֵּשׁ הוֹלְכֵי בָּטֵל בֵּינֵיכֶם שֶׁאֵינָם עוֹבְדִים כְּלָל, אֶלָּא מִתְעַסְּקִים בַּהֲבָלִים. אֲנַחְנוּ מְצַוִּים עַל אוֹתָם הָאֲנָשִׁים וְדוֹרְשִׁים מֵהֶם בְּשֵׁם הָאָדוֹן יֵשׁוּעַ הַמָּשִׁיחַ, שֶׁיַּעַבְדוּ בְּנַחַת וְיֹאכְלוּ אֶת לַחְמָם שֶׁלָּהֶם.וְאַתֶּם, אַחַי, אַל יִרְפּוּ יְדֵיכֶם בַּעֲשִׂיַּת הַטּוֹב. אִם מִישֶׁהוּ לֹא יְצַיֵּת לַדְּבָרִים שֶׁכָּתַבְנוּ בָּאִגֶּרֶת, צַיְּנוּ לָכֶם אֶת הָאִישׁ הַזֶּה וְאַל תִּתְעָרְבוּ עִמּוֹ, לְמַעַן יֵבוֹשׁ. אֲבָל אַל תַּחְשׁבוּהוּ לְאֹיֵב, אֶלָּא הוֹכִיחוּ אוֹתוֹ כְּאָח. (השנייה לתסלוניקים ג 11-15).
כאן שאול הנחה את הקהילה בתסלוניקי לא להיקשר ל"אח" מסוים שלא מציית להוראות שלו.
מאמינים שישנים (הראשונה לתסלוניקים ה 10)
שאול מוכיח את הקורינתים על כל שחלק מהם ניגשים אל סעודת האדון שיכורים ושכתוצאה מכך רבים מהם היו חולים ו"ישנים" (הראשונה לקורינתים יא 29-32). המילה "ישנים" (ביוונית- koimaō) היה מושג משיחי ששומש עבור מוות פיזי (ראו מעשי השליחים ז 60; הראשונה לקורינתים טו 51; הראשונה לתסלוניקים ד 13-17). הקטע מדבר על מאמינים מורדים שהיו שיכורים, אשר לא נענו לתוכחות האחרות של אלוהים (כמו חולי), ושבסופו של דבר אלוהים לקח אותם אליו. זו המשמעות של ה"שינה". זכרו, בתאוריה הקלוויניסטית אודות "התמדת הקדושים", כל המאמינים ימשיכו ויתמידו בחיי קדושה עד סוף חייהם. אם מאמין אחד לא מתמיד בקדושה, זה כבר מוכיח שהתאוריה לא נכונה. הנה דוגמה לקבוצת נושעים שלא התמידו בקדושה עד סוף חייהם
מילה נוספת עבור "ישנים" נמצאת איגרת הראשונה אל התסלוניקים ה 10, נתחיל מפסוק 9:
כִּי אֱלֹהִים לֹא יְעָדָנוּ לְזַעַם, אֶלָּא לִנְחֹל יְשׁוּעָה עַל-יְדֵי אֲדוֹנֵנוּ יֵשׁוּעַ הַמָּשִׁיחַ אֲשֶׁר מֵת בַּעֲדֵנוּ לְמַעַן נִחְיֶה יַחַד אִתּוֹ, בֵּין שֶׁאָנוּ עֵרִים בֵּין שֶׁאָנוּ יְשֵׁנִים (katheudō).
ה"זעם" בהקשר הזה מתייחס לזעם בצרה הגדולה של יום אדוני (ה 2-3). ההתייחסויות ללהיות "ער" או "ישן" לא מדברות על חיים ומוות פיזיים, אלא, למוכנות כנגד אדישות כלפי שיבתו של האדון. המילה "ישנים" בראשונה לתסלוניקים ה 10 (katheudō) שונה מהמילה המשומשת עבור "שינה" בראשונה לקורינתים יא 30, המתייחסת למוות פיזי. מוקדם יותר בראשונה לתסלוניקים ד 14, כאשר שאול התייחס למוות פיזי, הוא השתמש במילה koimaō. למילה המשומשת בפסוק 10 של פרק ה (katheudō) יש לעתים תכופות קונוטציה מוסרית (מרקוס יג 36; מתי יג 25) בברית החדשה. ובמובן הזה, היא תמיד משומשת על ידי שאול (אפסים ה 14; הראשונה לתסלוניקים ה 6, 7). ואילו המילה koimaō (המשומשת בראשונה לקורינתים יא 30 ובראשונה לתסלוניקים ד 14) לעולם לא משומשת במובן מוסרי בברית החדשה (ראו לקסיקון BAGD, 438);
לָכֵן אַל נָא נִישַׁן כַּאֲחֵרִים, אֶלָּא נִהְיֶה עֵרִים וּמְפֻכָּחִים. הֵן הַיְשֵׁנִים (katheudō) יְשֵׁנִים בַּלַּיְלָה, וְהַמִּשְׁתַּכְּרִים מִשְׁתַּכְּרִים בַּלַּיְלָה. (הראשונה לתסלוניקים ה 6-7). כפי שניתן לראות, שאול משתמש באותה המילה באותו ההקשר מספר פסוקים לפני. הוא לא מבקש מהקורינתים לא למות פיזית כאשר הוא אומר אַל נָא נִישַׁן כַּאֲחֵרִים. אלא הוא מפציר בהם לעמוד על המשמר, להישאר מוכנים מוסרית לביאתו של האדון.
ישוע השתמש באותן המילים (katheudō עבור "שינה" ו-grēgoreō עבור עירנות) , בהקשר זהה במשל שסיפר במרקוס יג 33-37. בדומה להפצרה בראשונה לתסלוניקים ה, ההפצרה היא להיות ער ומוכן רוחנית (בניגוד לאדישות וחוסר מוכנות רוחנית) לשיבתו של האדון:
הִזָּהֲרוּ, הֱיוּ עֵרִים, כִּי אֵינְכֶם יוֹדְעִים מָתַי הָעֵת. דּוֹמֶה הַדָּבָר לְאִישׁ הַיּוֹצֵא לְמַסָּע. כְּשֶׁעָזַב אֶת בֵּיתוֹ נָתַן סַמְכוּת לַעֲבָדָיו, לְכָל אֶחָד אֶת מְלַאכְתּוֹ, וְעַל הַשּׁוֹעֵר צִוָּה לַעֲמֹד עַל הַמִּשְׁמָר. לָכֵן עִמְדוּ עַל הַמִּשְׁמָר, כִּי אֵינְכֶם יוֹדְעִים מָתַי יָבוֹא בַּעַל הַבַּיִת, אִם בָּעֶרֶב אוֹ בַּחֲצוֹת הַלַּיְלָה, אִם בְּעֵת קְרִיאַת הַתַּרְנְגוֹל אוֹ בַּבֹּקֶר, פֶּן יָבוֹא פִּתְאוֹם וְיִמְצָא אֶתְכֶם יְשֵׁנִים (katheudō). אֶת אֲשֶׁר אֲנִי אוֹמֵר לָכֶם אוֹמֵר אֲנִי לַכֹּל: עִמְדוּ עַל הַמִּשְׁמָר!" (מרקוס יג 33-37).
כנראה ששאול חשב על המשל הזה כאשר הוא כתב את פרק ה באיגרתו הראשונה לתסלוניקים, שם הוא מזהיר את הקוראים מפני שיבתו הבלתי צפויה והפתאומית של האדון (ה 2), ואומר להם לעמוד על המשמר (ה 6), ומזהיר אותם מפני שינה (katheudō), כלומר, מאדישות רוחנית. ההפך מאדישות רוחנית היא עמידה על המשמר, דהיינו, עירנות (grēgoreō). זהו הפועל בו ששאול משתמש בפסוק 6 של פרק ה (נִהְיֶה עֵרִים), וזו אותה המילה בה הוא משתמש בפסוק 10 כניגוד ל-katheudō. אם שאול התכוון להשתמש במילה katheudō בתור מוות פיזי בפסוק 10, הוא היה משתמש במילה zaō (חיים פיזיים), במקום במילה grēgoreō, בתור מילה ניגודית.
במילים אחרות, שאול לא אומר בפרק ה שמאמינים שמתים פיזית ומאמינים שחיים פיזית, יחיו עם האדון. את זה הוא כבר אמר בפרק הקודם (הראשונה לתסלוניקים ד 13-18). אלא, שהוא אומר שגם מאמינים שעומדים על המשמר וגם מאמינים שלא עומדים על המשמר, יחיו עם האדון.
מכאן, ניתן להסיק שפסוק 10 אומר שגם המאמינים שמוכנים לביאתו של האדון (שחיים בקדושה) וגם המאמינים שלא מוכנים לביאתו של האדון (שאינם חיים בקדושה) יחיו עם האדון, כלומר יכנסו למלכות השמיים. וזאת, בניגוד ללימוד שטוען שמאמין שמתמיד בחיי חטא יאבד את ישועתו, או יוכיח שהוא לא נושע לעולם.
גלטים
האם משיחי מסוגל לאבד את שמחתו? כן! (גלטים ד 15), האם משיחי מסוגל להחשיב את השליחים לאויביו? כן! (גלטים ד 21), ליפול מדרך חיי החסד, ולהינתק מהמשיח? כן! (גלטים ה 4), האם משיחי מסוגל להשתמש בחירותו במשיח ולהשתעבד לחטא? כן! (ה 13). אם כל זה לא היה אפשרי, לא היה שום צורך להזהיר אותם מפני הדברים הללו. משיחיים יכולים "לטרוף" זה את זה (ה 15). משיחיים יכולים לייצר פירות של בשר ואת פירות הרוח (ה 21). הטענה שהישועה מובילה לחיי קדושה באופן אוטומטי תלושה מהמציאות.
הרחבה על הגלטים
שאול כתב לגלטים: כֻּלְּכֶם בָּנִים-לֵאלֹהִים עַל-יְדֵי הָאֱמוּנָה בַּמָּשִׁיחַ יֵשׁוּעַ (גלטים ג 26). הוא כתב את זה לאותם אלו שנפלו מהאמונה (גלטים א 6-9; ג 1; ד 21; ה 4,7). הוא אמר שהם בנים לאלוהים למרות שהם היו בדרכם לעזוב את הבשורה (גלטים א 6-9). שימו לב לרצף הזה:
- שאול אומר שהם בני אלוהים (גלטים ג 26).
- למרות שהם נותקו מהמשיח (גלטים ה 4).
- ולמרות שהם נפלו מהחסד (גלטים ה 4).
הם נשארו להיות בני אלוהים למרות שהם נפלו מהחסד ונותקו מהמשיח. כלומר נפילה דוקטרינלית מן האמונה לא שוללת את הישועה הנצחית שלהם! הם נשארו להיות הבנים של אלוהים, לא בזכות האמונה המתמדת שלהם, אלא בגלל האמונה הראשונית שלהם. שאול מראה שהאמונה העכשווית שלהם הייתה לקויה (גלטים א 6; ה 4), לכן, היא לא הסיבה שבגללה שאול מכריז שהם בני אלוהים. הנה דוגמה לנושעים שנפלו מהאמונה והלכו אחר בשורת שקר (בשורת מעשים), אך למרות זאת לא איבדו את ישועתם או הוכיחו שהם לא נושעו מלכתחילה.
נושעים שאין להם חלק עם המשיח
ישוע מתייחס לשני סוגים של משיחיים ביוחנן יג 8,
אָמַר לוֹ כֵּיפָא: "לְעוֹלָם לֹא תִּרְחַץ אֶת רַגְלַי!" הֵשִׁיב לוֹ יֵשׁוּעַ: "אִם לֹא אֶרְחַץ אוֹתְךָ אֵין לְךָ חֵלֶק אִתִּי."
"מִי שֶׁרָחוּץ טָהוֹר הוּא לַחֲלוּטִין וְאֵינוֹ זָקוּק אֶלָּא לִרְחִיצַת הָרַגְלַיִם. וְאַתֶּם טְהוֹרִים, אַךְ לֹא כֻּלְּכֶם" (פס' 10)
ישוע מתייחס למאמינים שרחוצים, שטהורים לחלוטין, כלומר נושעים (טיטוס ג 5). אך מאמין רחוץ לפעמים זקוק לרחיצת רגליים. הרחיצה הראשונה מתייחסת לישועה, ואילו השנייה לרחיצה היומיומית מהחטא על ידי התוודות (הראשונה ליוחנן א 9). ישוע אומר כאן שאם מאמין שעבר את הרחיצה הכללית יסרב לרחוץ את רגליו, לא יהיה לו חלק עם ישוע. לזה הכוונה ב"משיחי הבלתי רוחני". המילה "חלק" (meros) מתייחסת לירושה. שאול שיקף את הרעיון הזה כשאמר תִּתְּנוּ תּוֹדָה לְאָבִינוּ שֶׁהִכְשִׁיר אֶתְכֶם לְהִשְׁתַּתֵּף בְּנַחֲלַת הַקְּדוֹשִׁים בָּאוֹר (קולוסים א 12). כמו עם בני ישראל וארץ כנען. לכל שבט (חוץ משבט לוי) היה את החלק שלו בארץ המובטחת (במדבר יח 20; דברים יב 12; יד 27). המושג מתייחס לחלקה או לשותפות של נחלה או הירושה שהוענקה ליורש, חלקה זו הייתה מותנית. ביוחנן יג 10, ישוע אומר לפטרוס בעצם שהמעורבות שלו בשירות העתידי במלכות השמים יכולה להתבטל, הוא היה יכול לאבד את חלקת הירושה במלכות המשיח. חלקה זו מותנית בציות, והיא מוענקת למאמינים נאמנים בלבד. זו הרחיצה היומיומית שנדרשת עבור תהליך ההתקדשות. בעוד הרחיצה המוחלטת נדרשת עבור חיי העולם והכניסה למלכות, החלקה או הירושה של כל מאמין מותנית בהליכה היומיומית עם המשיח.
הנפש החוטאת היא תמות
וּבְשׁוּב צַדִּיק מִצִּדְקָתוֹ וְעָשָׂה עָוֶל כְּכֹל הַתּוֹעֵבוֹת אֲשֶׁר-עָשָׂה הָרָשָׁע יַעֲשֶׂה וָחָי כָּל-צִדְקֹתָו אֲשֶׁר-עָשָׂה לֹא תִזָּכַרְנָה בְּמַעֲלוֹ אֲשֶׁר-מָעַל וּבְחַטָּאתוֹ אֲשֶׁר-חָטָא בָּם יָמוּת (יחזקאל יח 24).
יחזקאל כתב במפורש שזה אפשרי שצדיק יעשה את אותם הדברים שעושה רשע, וכתוצאה מכך ימות. רבים חושבים שזו ראיה לכך שצדיק יכול לאבד את ישועתו, כלומר, "למות". אך ההבנה הזאת תלויה בשימוש של המילה "מות" בהקשר. האם הנביא חשב על מות פיזי או על מות נצחי? ההקשר נוטה לכיוון האופציה הראשונה, הנביא חשב על מות פיזי בקטע הזה. אדם שהלווה בריבית, דבר שהיה חטא לפי התורה (שמות כב 24; ויקרא כה 36,37; דברים כג 20), האם אדם כזה יחיה? לא! "דמו בו יהיה".
המוות שעליו מדובר כאן הוא מות פיזי; מות נצחי הוא לא הנושא בכלל. "חיים", לעומת זאת, לא מתייחס לחיי נצח אלא להליכה שופעת עם אלוהים המבוססת על ציות. ה"חיים" מגיעים לאדם שלא מדכא אחרים, שנותן לחם לרעבים (יחזקאל יח 7), שלא מלווה בריבית, ושהולך לפי מצוותיו של אלוהים (פס' 9). אדם שלא עושה את כל זה "ימות" (פס' 9). מאחר וחיים במובן חיי הנצח מוענקים באמונה בלבד, אנו מוצדקים בהנחה שה"חיים" עליהם מדבר יחזקאל הם חיים פיזיים או איכות החיים השופעים בהליכה עם אלוהים. באופן דומה, ה"מות" הוא מות פיזי ולא רוחני.
הנה פסוק שמדבר על אדם צדיק שנופל אל החטא ומת, מישהו שהתמיד בחטא עד מותו ולא חזר בתשובה, מה שסותר את התיאולוגיה שנושע בהכרח יתמיד בקדושה.
המאמינים הקורינתיים בסעודת האדון
29 כִּי הָאוֹכֵל וְהַשּׁוֹתֶה מִבְּלִי לִנְהֹג הַבְחָנָה בְּגוּף הָאָדוֹן, אוֹכֵל וְשׁוֹתֶה דִּין לְעַצְמוֹ. 30 מִסִּבָּה זֹאת רַבִּים מִכֶּם חַלָּשִׁים וְחוֹלִים וְיֵשׁ אֲשֶׁר מֵתוּ. (הראשונה לקורינתים יא 29-30).
בגלל שהם השתתפו בסעודת האדון לא כהלכה, חלקם מתו. הם מתו בחטא שלהם. יש הטוענים שהקורינתים שמתו לא היו באמת מאמינים ואלוהים הרג אותם בגלל שהם השתתפו בסעודת האדון בלי לבחון האם הם מאמינים או לא. אך הפרשנות הזו פשוט לא הגיונית בשום צורה. זה ברור מהטקסט שהם היו מאמינים: 31 אִם נִבְחַן אֶת עַצְמֵנוּ לֹא נִשָּׁפֵט. 32 אֲבָל כַּאֲשֶׁר הָאָדוֹן שׁוֹפֵט אוֹתָנוּ הוּא מְיַסֵּר אוֹתָנוּ כְּדֵי שֶׁלֹּא נֻרְשַׁע עִם הָעוֹלָם. 33 עַל כֵּן, אַחַי, הַמְתִּינוּ זֶה לָזֶה כְּשֶׁאַתֶּם נֶאֱסָפִים לֶאֱכֹל. 34 מִי שֶׁרָעֵב יֹאכַל בַּבַּיִת, לְמַעַן לֹא תֵּאָסְפוּ לְמִשְׁפָּט. וְאֶת יֶתֶר הַדְּבָרִים אֲסַדֵּר בְּבוֹאִי.
פסוק אחרי פסוק פשוט סותר את הטענה שמדובר בלא מאמינים: בפסוק 31 הוא אומר שאם נבחן את עצמנו (שאול מכליל את עצמו) לא נשפט (הוא דיבר על המוות הפיזי). בפסוק 32 הוא אומר שכאשר האדון שופט אותנו הוא מיסר אותנו כדי שלא נורשע עם העולם (בפרשנות שמדובר בלא מאמינים- הקורינתים הלא מאמינים שמתו, לא יורשעו עם העולם כי אלוהים כבר שפט אותם-הרג אותם).
ברור שמדובר על מאמינים. שפיטת המאמינים היא סמל לכך שהם הבנים שלו. (ראו גם אל העברים יב 1-11) . הקורינתים לא מתו כי הם היו לא מאמינים שהשתתפו בסעודת האדון, אלא הם היו מאמינים שהגיעו לסעודת האדון בצורה לא מתאימה, שיכורים ורעבים (21).
לסיכום, הכתובים ברורים לגבי העובדה שקיים מצב בו נושעים חיים תחת הבשר:
ראשונה לקורינתים ג 1-3 (הקורינתים נקראים תינוקות במשיח, בלתי רוחניים, מתנהגים כמו האנשים(לא מאמינים).
לוקס ח 11-15 (מאמינים מסויימים לא גדלים בגלל פיתויים בעולם והסחות דעת).
מתי ה 19 (ישוע מתאר מצב בו יהיו כאלו שיקראו "קטנים במלכות השמים").
שנייה לטימותיאוס ב 20-21 ( יש שני כלים בבית אלוהים. אלו שמביאים כבוד ואלו שמביאים קלון).
הגלטים: התחילו לסטות מן הבשורה ולהאמין בתורת שקר למרות שהיו מאמינים (א:1, 3, 6) והיו בסכנה להיות תחת קללת אלוהים (א 8-9) ולאבד את יתרונות החסד (ה 4).
הטענה שמאמין אמיתי בהכרח יתמיד בעשיית פרי ויתמיד באמונתו, סותרת לחלוטין את הכתובים.
"אם כך, אז למה שלא אחטא כמה שארצה?"
כאשר מדברים על חיי קדושה חשוב לדבר על מניעים. למה עלינו לחיות בחסידות? עלינו להסכים שהמניע הנעלה ביותר לחיי קדושה הוא אהבה והכרת תודה. בראשונה ליוחנן ד 19 כתוב:
אֲנַחְנוּ אוֹהֲבִים מִפְּנֵי שֶׁהוּא אָהַב אוֹתָנוּ תְּחִלָּה. וברומים יב 1 אנו נקראים למסור את עצמנו לאלוהים כקורבן חי בִּגְלַל רַחֲמֵי אֱלֹהִים. כלומר, ככל שאנו מבינים את אהבתו וחסדו האינסופיים של אלוהים, אנו נרצה שהחיים שלנו ישקפו את התודה שלנו כלפיו. רבים חושבים שאם הישועה שלנו בטוחה, או אם האהבה של אלוהים היא בלתי מותנית, מה שהכתובים מלמדים בבירור: אֲבָל הֵיכָן שֶׁהִתְרַבָּה הַחֵטְא, הַחֶסֶד שָׁפַע עוֹד יוֹתֵר (רומים ה 20), כעת, אחרי כל זה, מישהו יכול לטעון שהביטחון בישועה עלול להקנות למאמינים תירוץ לחטוא. שאול ציפה להתנגדות הזו ולכן הוא ענה עליה פעמיים בפרק ו': חַס וְחָלִילָה! (פס' 2, 15)4, ואז הוא ממשיך להסביר שלמאמינים במשיח יש זהות חדשה (פס' 3-8), כוח חדש (פס' 9-14), אדון חדש (פס' 15-19), ואחראיות חדשה עם השלכות (פס' 20-23).
בנוסף, טיעון מתוך מצב היפותטי או אפילו מתוך מצב אמיתי לא יכול באמת לערער על אמיתות של דוקטרינה. בעוד מאמינים המחזיקים בנצחיות הישועה עלולים לחטוא ולתרץ את זה, אותו הדבר נכון גם לגבי אלו המחזיקים בישועה מותנית. בנוסף לכך,הטבע של הישועה שניתנה לנו בחסד הוא שהוא מלמד אותנו להתכחש לחוסר קדושה ולחיות עבור אלוהים (טיטוס ב 11-12).
הבסיס לגדילה, התבגרות והעמקת ההתחברות האינטימית שלנו עם אלוהים הוא האהבה הבלתי מותנית שלו. באותו האופן, ילד יחיה בביטחון, בידיעה שההורים שלו תמיד יקבלו אותו ויאהבו אותו ללא תנאי במידת הנאמנות או הציות שלו.
אך אם הילד מטיל ספק בכך שההורים שלו עדיין מקבלים אותו או שעדיין אוהבים אותו, איך הספק הזה יוכל להעמיק את הקשר האינטימי שלהם? אנו לא יכולים להתקדם קדימה כאשר אנחנו תמיד מסתכלים אחורה. ביטחון בישועה הוא תנאי הכרחי לגדילה רוחנית. אם היינו חייבים להוכיח את הישועה במעשים לעולם לא היינו בטוחים שנושענו, איך אפשר לבטוח בכמות המעשים שלנו ובטיבם? זה ישאיר אותנו תמיד בשאלות ושפיטה סובייקטיבית שלא מבוססת על הכתובים בשום צורה. עלינו לבטוח באלוהים הנאמן ולא במעשינו או במידת קדושתנו או בהתקדמות שלנו. הנה מספר השלכות החטא בחיי המאמין:
- אובדן התחברות. חטא מפריע להתחברות בתחום הספציפי של אותו חטא (השווה יוח"א א 3 עם יוח"א א 7-6).
- אובדן שמחה. חטא גורם לאובדן שמחה (יוח' טו 11; גלט' ה 22).
- הליכה בחושך. חטא גורם למאמין להתהלך בחושך (יוח"א א 6; ב 11).
- תפילה חלשה. חטא מביא לחוסר ביטחון בתפילה (יוח"א ג 22-19).
האם מעשים טובים יכולים להוכיח שהאדם נושע?
יש סיבות טובות להניח שמי שמאמין בישוע ונולד מחדש יחווה שינוי בחיים שלו במידה מסוימת. אך יש הטוענים שהשינוי הוא ההוכחה או הראיה לכך שנושענו. אם זה נכון, אז ההפך הוא גם נכון: אם אין מעשים טובים, אז זו ראיה לכך שמישהו עוד לא נושע. בראיה הזו, מעשים טובים, או שינוי מוסרי לטובה, מוכיחים שאכן התרחשה הלידה החדשה.
הבעיה היא שאין כל פסוק בכתובים שטוען שמעשים יכולים להוכיח ישועה. למעשה, יש הרבה בעיות בניסיון להשתמש במעשים כדי להוכיח ישועה, או בחוסר מעשים כדי להוכיח חוסר ישועה.
- מעשים טובים יכולים לאפיין לא מאמינים. מעשים בפני עצמם לא יכולים להוכיח שמישהו נושע משום שאלו שלא מאמינים גם עושים מעשים טובים לעתים קרובות. למעשה, מעשים טובים הן חלק בלתי נפרד מדתות רבות. לפעמים המוסריות של הלא מאמינים אף מתעלה על אלה שמאמינים. במתי ז 21-23 אנו רואים את האפשרות שאלה שלא מכירים את ישוע יעשו מעשים טובים, ויחשבו שהם היו נושעים, אך מעשיהם אינם מוכיחים את ישועתם.
- מעשים טובים יכולים להיות קשים להגדרה. למרות שאנו יכולים להגדיר מעשים טובים כמעשים שנעשים על ידי מאמינים דרך רוח הקודש, איך אנחנו יכולים להיות בטוחים מתי זה נכון? קשה לדמיין אפילו יום אחד שמאמין או לא מאמין לא יעשו לפחות משהו טוב אחד כמו לעזור למשפחה, להחזיק את הדלת בשביל משהו וכו'. איך אפשר לדעת מתי מעשים נעשים דרך רוח הקודש ועבור האדון, במיוחד אם הם יכולים להיעשות על ידי לא מאמינים?
- מעשים טובים הם יחסיים. בעוד התנהגותו של מאמין מסוים עשויה להיות מופרזת, היא דווקא יכולה להעיד על התקדמות עצומה בגדילה הרוחנית שלו. מישהו עלול לקלל במצב מסוים וזה יכול לזעזע מאמינים שבסביבתו, אך הם אולי לא יודעים שלפני שהוא הגיע לאדון, הוא היה מקלל באופן תמידי. כמות הפרי בחיים של מישהו חייבת להיחשב בהקשר של כל חיי עברו.
- מעשים טובים יכולים להיות סבילים בטבעם. פרי הישועה זה לא בהכרח מה שאנחנו עושים, לעתים מדובר על מה שאנחנו לא עושים. מישהו בתור מאמין, יכול להימנע משתיית אלכוהול, או להימנע מלצעוק ולכעוס על אנשים. פרי הרוח הזה, ריסון עצמי, לא תמיד מוערך וגלוי לעיני אחרים.
- מעשים טובים יכולים להיות בלתי נראים. במתי ו 1-6 ישוע אמר לתלמידים לתת ולהתפלל בסודיות במקום בציבור. אדם שלא מתפלל בקבוצות עשוי להתפלל שעות רבות בביתו כשאף אחד לא יודע. אדם אחר אולי לא הולך לקהילה, אך הוא עשוי לתרום כספים רבים עבור הפעילויות שלה.
- מעשים טובים יכולים להטעות. מאחר ואנו לא יודעים את המניעים מאחורי כל המעשים, מעשה טוב של מישהו יכול לנבוע ממניע שגוי. מישהו יכול לתת כסף לקהילה כדי להרשים אחרים. קשה לבחון מניעים, אפילו עבור מי שעושה את הפעולה, אך אלוהים יודע את הלבבות של כולם (הראשונה לקורינתים ד 3-5).
הכתובים לא אומרים בשום מקום שמעשים טובים אמורים להוכיח שנושענו. אם המעשים היו מהווים מדד או קנה מידה לישועה, היינו מצפים למצוא קנה מידה שכזה בכתובים, היינו מצפים שהכתובים יגידו לנו כמה מעשים ואיזה מעשים מראים שנושענו. הטבע הסובייקטיבי שבמדידת פרי בחיים של מישהו, יוצר את חוסר האפשרות בלשפוט את קיום הישועה אצל אדם דרך מעשיו. כמאמינים, אנו נבראנו למעשים טובים (אפסים ב 10) ומצופים לעשות מעשים טובים (הראשונה לטימותיאוס ו 18; טיטוס ב 7, 14; אל העברים י 24), אך מעשים טובים לעולם לא מקושרים לתנאי הישועה, שהוא אמונה בלבד במשיח ישוע (רומים ד 4-5). רק האמונה במשיח ישוע אמורה להוות הוכחה לישועה.
חלק שני –
ביאור פסוקים "קשים"
פסוקים "בעד" איבוד הישועה\הוכחת הישועה במעשים
מה בנוגע לפסוקים שתומכים בישועה בעזרת מעשים \איבוד ישועה\מעשים כהוכחה לישועה?
כעת, נעבור לחלק במחקר שבו נבחן את הפסוקים "הקשים". נעבור ספר ספר בברית החדשה, ונבחן פרשנויות שונות. אנו נסמן באות "א" את הפרשנויות שמבינות שהקטעים מדברים על ישועה. ונסמן באות "ב" את הפרשנויות שמבינות שהקטעים מדברים על תלמידות.