רבים בקרבנו, משפחות ויחידים, סובלים מקשיים כלכליים ומצויים באי סדר כלכלי ולעתים אפילו בתוהו ובוהו בתחום זה.
רובנו מתמודדים עם חובות ומשיכות יתר. בלי כלים מתאימים וידע בניהול כלכלת משק הבית, לא נוכל להתנהל בצורה תקינה.
מצב זה משפיע על חיינו האישיים, על הזוגיות, על הילדים ועל מצבנו הבריאותי, הנפשי והרוחני. אין ספק שהמתח הרב שנוצר בגלל בעיות כלכליות, גובה מחיר כבד מרבים מאתנו ומשפיע לרעה גם על חוסנה של הקהילה.
לדאבוננו, סיוע שאינו נוגע בשורש הבעיה רק "מכבה שרפות". כיבוי שרפות רק מנציח את הבעיה, וברוב המקרים חוזר מקבל הסיוע לסורו.
בעיות כלכליות הן בדרך כלל תסמין לבעיה עמוקה שצריך לטפל בה מן השורש ומול אלוהים. עלינו ללמד ולחנך את החברה שלנו לחיות באיזון כלכלי (הוצאות מול הכנסות, הקטנת הוצאות והגדלת הכנסות), על פי יכולתנו ובאופן עצמאי, ללא תלות באיש ועל בסיס ערכים ודגשים נכונים המבוססים על הכתובים. אנחנו מאמינים שתהליך ארוך, מחושב ואחראי, יוביל לפתרון ולאורח חיים נכון שכן "הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה, בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ" (תהילים קכו 5)… ומי שיהיה נאמן במעט, אלוהים יפקיד אותו על הרבה (מתי כה 21).
השלב הראשון הוא סדר וארגון והוא בעצם המפתח לתחילת התהליך. ריכוז ההוצאות וההכנסות מאפשר לנו לראות את המציאות שחור על גבי לבן. ברוב המקרים צפוי שנופתע, שכן נגלה בחיינו דפוסי התנהגות והרגלים שדורשים תיקון. לא פעם נצטרך לחזור בתשובה, ואולי גם נגלה שאנו זקוקים לעזרה מאנשי מקצוע – אין זאת בושה. באמצעות טיפול נכון בבעיה וחינוך מתאים, נוכל כולנו להרים ראש, להסתכל קדימה ולעלות על דרך המלך.
כל מה שאתם צריכים זאת מוטיבציה ורצון לעבוד על עצמכם, לשתף פעולה, לגלות שקיפות מלאה, לקחת אחריות אישית ומעשית ולשנות הרגלים.
הניצחון צריך לעמוד לנגד עינינו, לא רק ניצחון למען עצמנו אלא גם למען אחרים. דוגמה אישית ועדות להתנהלות נכונה בונות את הסביבה הקרובה שלנו.
לשם המחשת חשיבותו של הנושא, להלן דוגמה מתוך חומר שכתבתי לזוגות צעירים בתחילת דרכם:
מצב כלכלי הוא אחד היסודות החשובים בהצלחת הנישואין. קושי כלכלי יכול לאיים על מערכת החיים המשותפת בהווה ובעתיד. כאשר האהבה בינינו לבין בני זוגנו מרקיעה שחקים נדמה לנו שנתגבר על הכול, אבל מיד אחרי ירח הדבש אנחנו חוזרים לשגרת החיים ולכן יש צורך לחשוב באופן נכון ומציאותי.
אנחנו כעת גוף אחד גם במובן הכלכלי ולא רק במובן הפיזי. עלינו לקבל החלטות כלכליות משותפות ולהתמודד יחד עם ההשלכות של החלטות כלכליות קודמות שעשינו.
בניית יסודות איתנים חשובה גם בתחום הזה לא פחות מבכל תחום אחר, ולשם כך נדרשים שיתוף פעולה ורגישות זה לזה.
עלינו להבין שאנחנו נושאים באחריות על עצמנו. אנחנו אלה שבונים את ביתנו. איש לא יעשה זאת במקומנו ולכן עלינו לקחת אחריות על היחסים בינינו ועל היחסים בתוך המשפחה ולבנות אותם על הסלע.
בניית בית כרוכה בשלבים רבים של תכנון. אנחנו רואים בדמיוננו את הבית, משרטטים אותו, יוצרים תכנית בנייה ומנסים לצפות מראש את הבעיות והטעויות כדי להימנע מטעויות במציאות. אנחנו מתכננים תשתית, יסודות, קירות, תכניות ביצוע, תקציב ועוד. האם לא כך אנחנו צריכים לנהוג גם עם הבית הזוגי שזה עתה הקמנו? בית הוא מפעל חיים ויש להתייחס אליו ככזה.
להלן כמה נקודות חשובות בניהול הכלכלי המשותף שלכם:
- הסתכלו על האמת בעיניים ושאלו את עצמכם: האם מה שאני רוצה עכשיו מתאים ליכולות הכלכליות שלי?
- אל תאשימו במצב את בן הזוג שלכם. דברו, הביעו את עצמכם, שתפו ושאלו. אל תפחדו להתעמת כבר עכשיו. מוטב ללמוד לעשות זאת בדרך נכונה ובונה כבר מתחילת הדרך המשותפת.
- נהלו את משק הבית בצורה תקינה: הכנסות מול הוצאות, הפחתת הוצאות והגדלת הכנסות. לניהול לא תקין יש השלכות ומחירו יקר לאין ערוך.
מהו ניהול תקין?
- סדר וארגון. שני בני הזוג חייבים לדעת כמה כסף הם מוציאים וכמה הם מכניסים. חשוב לשמור יחד על בקרה ומעקב.
- שליטה. אסור לנו לתת לכסף לנהל אותנו, לשלוט בנו ולהפעיל עלינו לחץ. אנחנו אלה שצריכים לנהל אותו ולשלוט בו.
- "סוף מעשה במחשבה תחילה" – אל תתחייבו לקנות דבר לפני שחשבתם מראש אם תוכלו לשלם עליו. דחו סיפוקים.
- המעיטו בפריסה לתשלומים ובחיים על חשבון המינוס (מינוס הוא בעצם הלוואה עם ריבית גבוהה).
- אם יש לכם חובות, הקדימו לשלם אותם ונסו לא לחיות מהלוואות (מלבד משכנתא, רכב).
- אל תאבדו שליטה על כרטיסי אשראי ועל ניהול חשבון הבנק. הקפידו לבדוק את הניירת שאתם מקבלים מהבנק.
- המעיטו את תלותכם הכלכלית באחרים. עבדו והתפרנסו בעצמכם.
- קחו אחריות על הכסף שבידכם ואל תנהגו בבזבזנות.
- חשבו על העתיד.
- הציבו יעדים ומצאו את הדרכים להגשימם.
קשה מאוד לתקן מן היסוד בניין שכבר נבנה… זוכרים את הבניין שעסקנו בו קודם? לכן חשוב לחשוב מראש על כל שלבי הבנייה שלו. עד כמה חשוב לכם בניין חייכם? הניחו יסודות תקינים כבר מעכשיו, בנו אותו על הסלע ולא על החול.